ÇANKIRI KARATEKİN
ÜNİVERSİTESİ
Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen ve Sayın Nuray Karadeniz, Sayın İnci Ertuğrul, Sayın Oya Çebi’nin davetli konuşmacı olarak yer aldığı “Kadın: Geçmiş ve Bugün” temalı söyleşi, Doç.Dr. Nursel Aslantürk’ün moderatörlüğünde gerçekleştirildi.
Söyleşinin açılış konuşmasında, Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, kadının toplumun temel taşlarından biri olduğuna, ailenin ve toplumun iyiliği için kadının değerinin bilinmesinin önem taşıdığına inandığını belirtti. Ailenin, kadın ile erkek ile çocuk ile yaşlı ile bir bütün olduğunun ve her üyesinin değerli kabul edilmesinin gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Harun Çiftçi, konuşmasını misafirlerimize teşekkür ederek sonlandırdı.
Belgesel yapımcısı ve yönetmeni Nuray Karadeniz’in konuşması ile başlayan söyleşide ise Karadeniz, ilk insanlık tarihi olarak kabul edilen Paleolitik dönemden başlayarak Roma dönemine kadar ortaya çıkan insan birlikteliklerinde kadının yeri ve kadın-erkek arasındaki işbölümü konularına değindi. Geçmiş ve bugün arasında da konu özelinde bağlantılar kurarak Karadeniz, kadının günümüzdeki statüsünün kökenleri ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Hititolog Doç.Dr. Nursel Aslantürk ise Anadolu’muzun kadim topraklarında kurulan Hitit Devletinde kadınların devlet yönetiminde yer aldığını, miras ve boşanma gibi haklarının olduğunu vurguladı.
Söyleşide ikinci konuşmacı olarak söz alan spiker ve sunucu İnci Ertuğrul da kadının değerinin farkına varılmaması ve bununla birlikte gerçekleşen şiddet olayları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de ve Dünya’da şiddete uğrayan kadınlara ait sayısal verilerin basit bir sayı olmadığını; asıl karşılığının kaybolan hayatlar olduğunu ifade eden Ertuğrul, kadının değerinin bilinmesi ve bununla ilişkili şiddet olaylarının önüne geçilebilmesi için kişilerin hem kendilerini hem diğerlerini kadın ya da erkek olarak değil; insan olarak görmesi gerektiğine inandığını belirtti.
Söyleşinin son bölümde spiker ve sunucu Oya Çebi, özelde medya sektöründe genelde ise sosyal yaşamın tüm boyutlarında kadının maruz kaldığı şiddet örneklerini katılımcılar ile paylaştı. Kadının sosyal yaşamda sürekli olarak kendisini ispatlamak durumunda kaldığını; bu durumun şiddetin örneği olduğunu ifade eden Çebi, kadının değerinin hem kadının kendisi tarafından; hem de diğer sosyal kesimler tarafından bilinmesi gerektiğini, bu noktada kadına ve erkeğe sorumluluk düştüğünü belirtti.
Söyleşi, çiçek ve hediye takdimi ile sona erdi.
ÇAKÜ ve Yüksek İhtisas Üniversitesi Güç Birliği Yaptı
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, ÇAKÜ Öğrencileriyle Buluştu