Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, başta Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olmak üzere, üniversitenin potansiyeli ile ilçelerin imkânlarının değerlendirilmesi suretiyle meslek yüksekokullarının yeniden yapılandırılması hususunda, açıklamalarda bulunmak üzere Eldivan halkı ile bir araya geldi. Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bahçesinde gerçekleşen üniversite halk buluşmasında; Çankırı Milletvekili Salim Çivitcioğlu, Eldivan Belediye Başkanı Mustafa Lafcı, ÇAKÜ Genel Sekreteri Sadık Yılmaz, Eldivan Sağlık Hizmetleri MYO müdürü Öğr. Gör. Bedri Eminsoy ve ilçe yöneticileri de yer aldı.
Göreve başladıkları günden itibaren Çankırı’nın potansiyellerini araştırdıklarını ve uzun süreli çalışmaların ardından bir yol haritası oluşturduklarını ifade eden Prof. Dr. Harun Çiftçi bu bağlamda yerel dinamiklerle de yoğun bir görüşme trafiği içerisinde olduklarını belirtti. İçe kapanık bir yönetim anlayışının aksine halkın beklentilerini de oldukça önemsediklerini ifade eden Rektör Çiftçi, bu ve benzeri toplantılar yolu ile halkın eğitimle ilgili merak ettiği bazı hususlarda direkt olarak başta rektör olmak üzere üniversite yönetimine ulaşabilmelerinden de memnuniyet duyduğunu belirtti.
Rektör Çiftçi; Çankırı’nın ilçelerindeki yüksek öğretim faaliyetlerine önem verdiklerini ve bu maksatla da potansiyeli olan tüm ilçeleri, yüksekokulların sağlamış olduğu kültürel, ekonomik, akademik ve sosyal katkılardan faydalandırmak istediklerini ifade etti. Ancak bu noktada yüksek öğretim birimlerinin ilçelerde varlığını devam ettirebilmesi ve yeni bölümlerin açılması hususunda YÖĶ`ün belirli kriterler aradığını vurgulayan Çiftçi; bunların başında barınma, ulaşım, sosyal donatı, güvenlik ve staj imkanı konularının geldiğini belirtti. 2021-2022 öğretim döneminde 800 öğrenciye ilave olarak 530 öğrencinin de Eldivan SHMYO bünyesinde eğitim öğretime başlamasıyla birlikte ilçede barınma ve ulaşım sorunun ortaya çıktığını söyleyen Rektör Çiftçi; konunun çözümü için üniversite yönetimi ve Çankırı`nın dinamikleri ile görüşmeler sağladıklarını belirtti. Bu gibi durumlarda ilçelerde yaşanılan barınma ile ilgili sorunların çözülmesi halinde, buralarda bulunan meslek yüksekokullarının daha da güçlü bir yapıya ulaşacağının altını çizdi. Bu sorunun çözülmesiyle beraber, öğrencilerin ilçelere gelişinde de bir süreklilik sağlanacağı söyleyen Çiftçi, bu sürekliliğin yanında, sunulan imkânlar ile birlikte öğrencilerin aldığı eğitimde de doğal olarak bir nitelik artışı yaşanacağını belirtti. Özellikle öğrenciler tarafından sıkça üniversite yetkililerine iletilmekte olan ilçelerdeki bu barınma problemlerinin çözümü adına pek çok görüşme ve gayretlerinin olduğunu da sözlerine ekleyen Çiftçi, bu doğrultuda Eldivan ve diğer ilçeleri tercih eden öğrencilerin daha güzel imkânlara kavuşması için tüm ilçe dinamikleri ile iletişim halinde olduklarını dile getirdi. Bu gayede, öğrenciler için uğraş gösteren ve fedakârlık yapan tüm belediye başkanları ve diğer ilçe dinamiklerine teşekkür eden Çiftçi, Çankırılı öğrencilerin ÇAKÜ’yü tercih etmeleri durumunda ne tür kazanımlar elde edebileceklerini; onlardan, ilçelerindeki gençlere anlatmalarını da istedi.
Eldivan ilçesinde öğrencilerin daha iyi şartlarda eğitim görebilmeleri adına, yapılacak ve yapılabilecek yatırımlarla ilgili görüş alışverişin gerçekleştiği buluşmanın akabinde değerlendirmelerde bulunan Rektör Çiftçi:
“Yeniden yapılandırılmasıyla beraber, tercih edilebilirliği daha fazla olan ve daha da dinamik bir yapıya bürünen meslek yüksekokullarımız oldu. Niyetimiz bir yeri açıp kaderine bırakmak değil, aksine kalıcı ve nitelikli bir yükseköğretim birimi haline getirmektir. Biz bunun için hem ilimizi hem öğrencilerimizi hem de en önemlisi ülkemizin kaynaklarını en doğru şekilde kullanmaya gayret gösteriyoruz. Bir yerde ulaşım olsun, barınma olsun veya diğer fiziksel gereksinimler olsun, bizler gücümüz yettiğince ortaya çıkan tüm problemlere çözüm bulmaya çalışıyoruz. Buraya gelen öğrencilerimiz, aileleri tarafından bizlere emanet ediliyor ve onların dile getiremediği, dile getirmekte zorlandıkları her şeyi, üniversite yönetimi olarak bizler göğüslüyoruz. Onlar bizim gelecek hazinemiz ve bize emanet edilen bu değerli hazineleri en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. İlçelerdeki meslek yüksekokullarımızın yapılandırılma sürecinin sonunda herkes güzel sonuçlar görecek. Üniversite yönetimi olarak bir karar alırken uzun mesailer harcıyor ve yoğun istişareler yapıyoruz. Paydaşlarımızla, diğer üniversitelerle, halkımızla, öğrencilerimizle, hocalarımızla ve Yükseköğretim Kurulu ile fikir alışverişinde bulunuyor ve en doğru kararları vermeye çalışıyoruz. Yine bu kararları verirken de olayları çok yönlü analiz ediyoruz. Yaptığımız bu yapılandırma sürecinde, Şabanözü ve Çerkeş’te eğitime yeni başlayacak öğrencilerimiz, hepimiz için birer heyecan kaynağı oldu. Eldivan başta olmak üzere ilçelere üniversitemiz tarafından yeni bölümler açılması konusunda talepler oldu. Bu talepleri değerlendiriyor ve YÖK’e de iletiyoruz. Fakat daha önce de ifade ettiğim gibi YÖĶ`ün istediği kriterler ile ilgili çözüm getirilmesi doğrultusunda bize geri dönüşler oluyor. İlçelerimizdeki bu kriterler sağlandığı takdirde, açmayı planladığımız ve üzerine çalıştığımız yeni bölümleri en kısa zamanda açacağız. Sürdürülebilir öğrenci potansiyeline sahip birimler ile ilçelerimizdeki hareketliliği artırmanın yanında, ilçenin potansiyeline uygun bölümlerle de eğitimin niteliğini artırma hedefimizi gerçekleştirme noktasında projelerimizi üretmeye devam edeceğiz.”
Rektör Çiftçi’nin açıklamalarının ardından düşüncelerini ifade eden Milletvekili Salim Çivitçioğlu “ Çankırı ve tüm ilçeleri için var gücümüzle çalışıyoruz. Eldivan ilçemiz için çok güzel yatırımlar gerçekleştirdik. Yeni projeler için de destek vermeye hazırız. Özel sektörle, belediyemizle ve Sayın Rektörümüzle birlikte Eldivan`da daha nitelikli eğitim vermek için hep birlikte koşturacağız” dedi. Eldivan Belediye Başkanı Mustafa Lafcı ise “Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında öğrencilerin taşıması konusunda ciddi çaba sarf ettiklerini ve bu yılda 4 yeni otobüsle bu alandaki desteklerini sürdüreceklerini ifade etti. Barınma konusunda gerekli çalışmaları sürdüklerini ve gerekli ihtiyacın karşılanması için sivil girişimcilerin teşvik edilmesi noktasında görüşmelerinin devam ettiğini söyledi.” Eldivan Sağlık Hizmetleri MYO müdürü Öğr. Gör. Bedri Eminsoy ise “Rektör hocamızla yaptığımız planlama ile aktif olmayan bölümlerin akademisyen ihtiyacının karşılanarak bu bölümlere öğrenci alınma süreçlerini hızlandıracağız.” dedi.
ÇAKÜ Öğretim Üyesi Kosova’da Ders Verdi
ÇAKÜ’ye Ait Çankırı Mevlevihanesi’nde 96 Yıl Sonra İlk Aşure Etkinliği