Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, “5 Aralık Kadın Hakları Günü’nde” Üniversitemizin yönetici kadın akademisyen temsilcileriyle bir araya geldi
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü ve Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 88. yıl dönümü münasebetiyle Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Üniversite’nin yönetici kadın akademisyen temsilcileriyle kahvaltı programında bir araya geldi.
Programa, yönetici kadın akademisyen temsilcileriyle birlikte ÇAKÜ Akademik Birimler Koordinatörü Prof. Dr. Şebnem Kuşvuran ve Rektör Çiftçi’nin eşi Esen Çiftçi Hanımefendi de katılım sağladı.
“Türk kadınları seçme ve seçilme hakkı konusunda dünyaya öncülük etmiştir”
Programın açılışında konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, “88 yıl önce dünyaya örnek olacak şekilde Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesi ve “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü” nedeniyle Üniversitemizde görev yapan siz değerli kadın yöneticilerimizle bir arada bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu vesileyle, kadın akademisyenlerimizin, kadın çalışanlarımızın ve tüm kadınlarımızın bu önemli gününü kutluyorum.” dedi.
“ÇAKÜ’ de kadın yöneticilerin oranı birçok üniversiteye kıyasla oldukça yüksek oranda”
Kadın yöneticilerin fedakârlık ve çalışma azminin üst düzeyde olması nedeniyle birçok büyük üniversite ve eş değer üniversitelere oranla Çankırı Karatekin Üniversitesi bünyesinde akademik kadın yönetici sayısının oldukça fazla olduğunun altını çizen Rektör Çiftçi, “Bizim kadın yönetici oranımız yüzde 40 oranındadır. Bu anlamda aidiyet duygusu, çalışma motivasyonu, farkındalık çeşitliliği, ileri görüşlülük anlayışı ile Üniversitemizin vizyonu ve hedefleri doğrultusunda fedakârca görev yapan siz değerli çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” dedi.
“Türkiye kadın akademisyen oranında Avrupa’da yüzde 43 oranla birinci sırada”
Rektör Harun Çiftçi, “Bizim ülkemiz üniversitelerde görev yapan kadın akademisyenler noktasında %43’lük oranla Avrupa’da birinci sırada yer almaktadır. Bu oran, nüfusumuzla da doğru orantılıdır. Başka bir deyişle nüfusumuzu eşit oranda akademik dünyaya da yansıtmış durumdayız. Elbette, bu oran bizler için yeterli değil. Çünkü bizim inancımıza göre kadınlara verilen ayrıcalıklı meziyetler ve hususlar vardır. Bu yüzden, kadınlarımızın ayrıcalıklarından ve meziyetlerinden yararlanarak güzel dokunuşlarla insanımızı, toplumumuzu daha iyi bir noktaya getirmek için çalışmalıyız.” şeklinde sözlerini sürdürdü.
“Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu”
Kadınların medeniyetimizdeki yerini ve önemini vurgulayan Çiftçi, “Kadın hakları konusunda bugün birçok husus Avrupa ve batı dünyası tarafından getirilmiş gibi gösterilse de tarihe baktığımızda bizim medeniyetimiz ve bulunduğumuz coğrafyada kadınların sürekli hep bir adım önde olduğunu görmekteyiz. Neşet Ertaş’ın dediği gibi “Kadınlar insandır, erkekler insanoğlu”. Medeniyetimizden süzülen bu söz Anadolu’da kadına verilen müstesna yeri göstermesi bakımından oldukça önemlidir.” dedi. Rektör Çiftçi, değişen ve küreselleşen dünyada güç dengelerinin değişmesi ve güç mücadelesi sonucu ortaya çıkan sosyal değişimin her alanı etkilediğinin altını çizdi.
“Kadınlar toplumsal yaşamın asli unsuru ve tamamlayıcısıdır”
Yaşanmakta olan sosyal değişimin Türkiye’yi de etkilediğini belirten Rektör Çiftçi, “Ülkemizde Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte kadınların çalışma hayatı ve toplumsal yaşamdaki etkileri artmış, Türk kadını bu süreçte diğer birçok Avrupa ülkesinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur. Aynı dönemlerde İngiltere’de eylem yapan İngiliz kadınları meydanlarda “Türk kadınları kadar değerli olmak istiyoruz” sloganları atmıştır. 88 yıl önce elde edilen bu hak kazanımı bir başlangıçtı. Bugün geldiğimiz noktada bu başlangıcın yol açtığı çok önemli gelişme ve sonuçları hep birlikte görmekteyiz. Elbette, hak ve özgürlükler konusunda bir yaşam tarzı oluşturacak şekilde süreklilik kazandırmak ve bu yaklaşımı tabana yaymak zorundayız. Kuşkusuz kadınlar toplumsal yaşamın asli unsuru ve tamamlayıcısıdır. Bundan dolayı da kadınların güçlü olmadığı siyasi ve toplumsal bir yaşamın eksik kalacağını biliyoruz. Öte yandan bizler kültürel olarak da hakları cinsiyet odaklı gören bir anlayışa sahip değiliz. Bu noktada asıl felsefemiz insan ve hak merkezli olmalıdır. Bu bağlamda farkındalık oluşturarak toplumda bir değişime katkı yapmak istiyoruz. “ dedi.
“Geçmişte en büyük hak ihlallerini kadınlar yaşadı”
Son yirmi yılda Türkiye’de kız çocuklarının okullaşma oranında büyük artışlar olduğunu belirten Rektör Çiftçi, “Geçmiş yılların ideolojik ayrıştırmalarını geride bırakan ülkemizde bugün, siyasi temsilden, okullaşma oranlarına, çalışma hayatından akademiye değin birçok alanda kadınlar artık hak ettikleri değeri görmektedir ve bu durum ülkemizdeki kadınlar için tek kelime ile devrim niteliğindedir. Bu süreçte yaşanan tüm gelişmeler aynı zamanda kadın hakları, ayırımcılık ve eşitsizliğin önlenmesi anlamına da gelmektedir. Zira milletin değerlerine yabancı bir bakışın ürünü olan bu süreçte yüzbinlerce kadın ve kız çocuğu mağduriyet yaşadı. İşte o gün o mağduriyetleri yaşayanlardan biri de bugün aramızda olan eşim Esen Hanımdır. Esen Hanım, 1996 yılından 2011 yılına kadar giyim tercihi nedeniyle üniversiteye gidemedi. Yüksek lisans ve doktorasını yapamadı. Benim doktora yaptığım dönemde İstanbul’da eşimin kıyafeti nedeniyle girmek istediğimiz mekâna bizi almadılar. O dönemlerde milletçe büyük toplumsal travmalar yaşadık. Kapalı kapılar ardında, ikna odalarında psikolojik işkence ve baskı mekanizmaları işletildi. Ancak bu dönemde eğitim ve çalışma hakkı için direnen kadınlar tarihe önemli bir iz bıraktılar. Bundan dolayı da ben kadınların sorun çözme kapasiteleri, çok yönlü düşünme kabiliyetleri, şefkat ve merhametteki öğretmenliklerine güveniyorum. Sizler alanda olduğunuz sürece bu ülkenin sıkıntıları her alanda azalacak ve çözüme kavuşacaktır. Şunu çok daha net ifade edebilirim ki dünyadaki hiçbir organizasyon bir kadının sağlayacağı dönüşüm daha etkili ve başarıda daha muktedir değildir. Yani gücünüzün farkında olarak topluma o sihirli dokunuşları sizler yapmalısınız. Bizim de toplum olarak sizlerin yaradılıştan gelen üstün meziyetlerinizden istifade etmemiz lazım. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizin “5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü”nü kutluyor ve saygılar sunuyorum.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Rektör Çitçi’nin konuşmasının ardından Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde görev yapan yönetici kadın akademisyen temsilcileri de böylesine önemli bir günde düzenlenen program için Rektör Çiftçi’ ye teşekkür ettiler.
Çankırı Mevlevihanesi’nde Gönülden Dile İrfânî Halk Musikisi Dinletisi Gerçekleştirildi
Kalite Komisyonu Toplantısı Gerçekleştirildi