ÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna Katıldı

Ana Sayfa >Haberler >ÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna Katıldı
23Ara
2021

Çankırı Karatekin Üniversitesi Ombudsmanlık Topluluğu Başkanı Duygu Boztepe ve topluluk danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Hediye Şirin Ak Ankara’da düzenlenen “Gençliğin Hak Arama Kültürü” adlı Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna katıldı.

Açılış töreninin ardından Prof. Dr. Kemal Sayar tarafından “Adalet, hukuk, hakkaniyet, insan hakları ve hak arama kültürü” konulu konferans gerçekleştirildi. Programın devamında ise “Gençliğin Hak Arama Kültürü” temalı atölye çalışmaları yapılarak gençlerin kendilerini ifade edebildikleri bir çalışma ortamı oluşturuldu.

Kamu Denetçiliği kurumun ev sahipliğinde Ankara Sheraton Ankara Hotel & Convention Center`da 110 üniversitenin katılımı ile gerçekleşen Sempozyuma; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç, Dışişleri Bakan Yardımcısı, AB Başkanı, Büyükelçi Faruk Kaymakçı, Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkan V. Barbaros Murat Köse katıldı.

Sempozyumda Üniversite Ombudsmanlık öğrenci kulüplerinin temsilcileri, Ankara’daki bazı liselerden temsilci olarak lise öğrencileri, Spor Federasyonlarından bazı milli sporcular, bazı baroların başkaları, Türkiye Gençlik Federasyonu temsilcisi gençler ve ilgili kamu kurumu temsilcileri de hazır bulundu.

 Toplamda 400 kişinin katılım sağladığı sempozyumda, 200 civarında genç iki ayrı salonda yaptığı atölye çalışmasında hak arama kültürünü tartıştı.

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem KASAPOĞLU da Türkiye`de demokrasi ve adaletin güçlenmesine önemli katkılar sağlayacağına inandığı sempozyumda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başladı. Bakan Kasapoğlu, ülkeler için adaletin tesisi, kamu düzeninin korunması ve devletin işleyişinin toplumun huzur ve güvenliğinin temini için şart olduğunu vurguladı. Bakan Kasapoğlu, "Bu böyle olduğu içindir ki hukukun üstünlüğü yasalarla teminat altına alınır. Toplumsal hayatta hakkın, hukukun kâmilen korunması ve adaletin tam olarak tesis edilmesi öncelikle bireylerin hukuku gözetmesiyle mümkündür." diye konuştu.

Kamu Baş Denetçisi Şeref Malkoç ise konuşmasına; Ülke genelinde 8 milyon üniversite öğrencisi olduğunu ve bu gençlerin 2023 Türkiye`sinin yöneticileri olacağına dikkat çekerek başladı. Geleceğin yöneticileri olacak gençlere hak, hukuk ve insan haklarını anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Başdenetçi Şeref Malkoç, “Türkiye`nin geleceği olan gençlerimizde de hak arama kültürünü anlatmak için hak hukuku, insan haklarını anlatmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Kamu Denetçiliği Kurumu olarak gençlere ayrı bir önem verdiklerini vurgulayan Malkoç, “Türkiye’de 210 üniversite var. 110 üniversitede Ombudsmanlık Topluluğu kurduk. Türkiye’nin geleceği ve istikbali gençlerimiz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda sizler mezun olacaksınız. 2053’te öğretmen, avukat, mühendis, siyasetçi, iş insanı olacaksınız, Türkiye’yi yöneteceksiniz. Onun için sizin yetişmeniz son derece önemli. Sizler iyi yetişirseniz hem ülkenize hem ailenize hem de milletimize faydalı olacaksınız. KDK da bu anlamda elinden geleni yapmaya çalışıyor.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakçı, “Hak arama hürriyeti aslında temel hak ve özgürlüklerin en başında geliyor. Türkiye, Avrupa Konseyinin kurucu üyesi ve Birleşmiş Milletlerinde etkin bir üyesi olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi temelinde de bu hakların her zaman savunucusudur. Aynı zamanda da hak arama hürriyeti anayasamızda güvence altına alınmış durumdadır. Kamu Denetçiliği Kurumu hak arama konusunda çok önemli bir işlev görüyor. Kamu Denetçiliği Kurumu, Osmanlıdan batıya gitmiş daha sonra Avrupa Birliği üyeliği sürecinde ülkemize tekrar gelmiştir. Aslında genlerimizde, kültürümüzde ve değerlerimizde olan bir yapıdır. Kamu Denetçiliği Kurumu, genç yaşına rağmen önemli başarılara imza attı. Başvuru sayısı ilk kurulduğunda 7 bin civarıydı bugün 20 binleri aşmış durumda. KDK’nin almış olduğu kararların kamu kurumlarınca uygulama oranı da yüzde 80’dir. Avrupa Birliği ortalamasını geçmiş durumda. KDK, bizlerin haklarımızı almamızda yani adaleti ayağımıza getiriyor.” İfadelerini kullandı.

Gün boyu devam eden sempozyumun kapanışı Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ile Kamu denetçileri tarafından gerçekleştirildi. Katılımcı gençlere Kamu denetçileri tanıtıldı ve yapılan çalışmalar değerlendirildi. Kapanış konuşmasını yapan Başdenetçi Malkoç, insan hakları ve hakkaniyet konusunda hassasiyet göstererek üniversitelerde sorumluluk almaları nedeniyle gençlere teşekkür etti.

ÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna KatıldıÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna KatıldıÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna KatıldıÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna KatıldıÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna KatıldıÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna KatıldıÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna KatıldıÇAKÜ Gençliğin Hak Arama Kültürü” Ulusal Omdusmanlık Sempozyumuna Katıldı
Sonraki Haber

Rektör Çiftçi’ den Kastamonu Üniversitesi’ne Ziyaret

Önceki Haber

Bir Tez Olarak Afrika Konferansı Gerçekleştirildi