ÇAKÜ’den Gürcistan Türk Misyonlarına Ziyaretler

Ana Sayfa >Haberler >ÇAKÜ’den Gürcistan Türk Misyonlarına Ziyaretler
04Ara

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi ve beraberindeki heyet; Gürcistan ziyaretleri kapsamında Tiflis Türk Büyükelçiliği, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Koordinatörlüğü, Yunus Emre Enstitüsü ve Maarif Vakfı temsilciliklerini ziyaret etti.

Potansiyel iş birliklerinin ele alındığı ziyaretlerin ilki Tiflis Türk Büyükelçiliğine oldu. Tiflis Türk Büyükelçisi Ali Kaan Orbay, görüşmede Çankırı Karatekin Üniversitesinin dinamik akademik yapısı ve aktif uluslararasılaşma stratejilerinin olduğunu belirterek teşekkür etti. Gürcistan’da kurulabilecek uluslararası iş birlikleri için yardıma açık olduklarını, Türkiye’nin adının dünyanın her yerinde duyulması için çalıştıklarını ifade etti.

İkinci ziyaret Tiflis TİKA Koordinatörlüğüne gerçekleştirildi. Ziyarette konuşan Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, iş birliklerini güçlendirmek adına bulundukları ülkelerde TİKA’yı ziyaret ettiklerini hatırlatarak TİKA’nın Türkiye’nin uluslararasılık misyonunu yansıtan değerli bir kurum olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararasılaşma hedefleri kapsamında üniversitelere çizdiği yolda ilerlediklerinin altını çizen Rektörümüz, 2000’e yakın uluslararası öğrencileri olduğunu aktardı. Yaptıkları çalışmaları akademi, eğitim ve inovasyon bakımlarından sürdürerek aynı coğrafyadaki ülkelerle güçlü projelere imza atmak istediklerini söyledi. Bu bağlamda TİKA gibi stratejik kurumlarla çalışmanın önemine değinen Rektör Çiftçi, yapılabilecek her projede üniversite olarak yer almaya hazır olduklarının altını çizdi. Devamında ise Gürcistan’daki Türkiye sempatisine dikkat çekerek bu potansiyelin değerlendirilmesinin elzem olduğunu ifade etti. Konukseverlikleri için TİKA temsilcilerine teşekkür eden Rektör Çiftçi, ziyaretin hem ÇAKÜ hem de Gürcistan`daki paydaşlar için faydalı olması temennisinde bulundu.

Tiflis TİKA Koordinatörü Zeynep Bayrak: “Gürcistan’da eğitim, sağlık, sanat vd. alanlarda çok sayıda projemiz var.”

Tiflis TİKA Koordinatörü Zeynep Bayrak ise ziyaretten dolayı çok memnun olduklarını ifade ederek TİKA’nın Gürcistan’da kalkınmaya yönelik faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Üniversitelerle yaptıkları iş birliklerinde TİKA donanımını üstlendiklerini vurgulayarak 750’ye yakın projelerinin olduğunu söyledi. Bayrak, Batum’da enfeksiyon hastanesini yenilediklerini, engellilere yönelik çalışmalar yürüttüklerini ve meslek edinimine yönelik faaliyetlerinin olduğunu aktardı.

Gürcistan’ın sosyokültürel yapısının Balkanlar’dan daha farklı olduğunu ifade eden Bayrak, ülkenin dinamiklerini göz önüne alarak eğitim, sanat, sağlık ve diğer alanlarda pek çok proje gerçekleştirdiklerini belirtti. Bayrak, devamında Gürcistan’da Türkiye’ye karşı çok olumlu bir bakış açısı olduğunu sözlerine ekleyerek bilhassa tarım ve hayvancılık alanlarında ciddi bir potansiyel olduğunu vurguladı. Konuşmasının sonunda ziyaret için ÇAKÜ heyetine teşekkür ederek iş birliğine daima açık olduklarını ifade etti.

Rektör Çiftçi: “Yurtdışında ülkemizi temsil eden kurumlarla iş birliğini çok önemsiyoruz.”

ÇAKÜ heyetinin ziyaret ettiği kurumlardan bir diğeri ise Yunus Emre Enstitüsü Temsilciliği oldu. Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi, yurtdışında Türkiye’yi temsil eden kurumlarla potansiyel iş birliklerini değerlendirdiklerini, bu anlamda yürütülecek her projeyi çok önemsediklerini ifade etti. ÇAKÜ’nün Türkiye Yüzyılı vizyonuna uygun olarak uluslararasılaşma hedeflerini genişlettiğini vurgulayan Rektör Çiftçi, yapılabilecek her projede üniversite olarak destek vermeye hazır olduklarının altını çizdi.

Tiflis Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Zekeriya Gültekin ise Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerle iş birliğini önemsediklerini belirterek Yunus Emre Enstitüsü hakkında bilgi verdi. Enstitünün adını aldığı Yunus Emre’nin hoşgörü çerçevesindeki evrensel mesajlarını ilke edinerek yola çıktıklarını ifade eden Gültekin, en önemli misyonlarının kültürel etkileşimi teşvik ederek bu anlamda faaliyetlerde bulunmak olduğunu söyledi. 66 ülkede faaliyetlerinin bulunduğunu hatırlatan Gültekin, kültürel diplomasinin tüm gerekliliklerini yerine getirdiklerini vurguladı.

Gültekin, devamında misyonlarının sadece Türkiye’yi tanıtmak olmadığını aynı zamanda bulundukları ülkelerin kültürel değerlerini tanımak ve tanıtmak olduğunu söyleyerek Tiflis’teki koordinatörlük hakkında bilgiler verdi. Türkçe kursları açtıklarını, yüz yüze veya çevrimiçi gerçekleştirilen bu kursların yanı sıra “Tercihim Türkçe” projesiyle de ülkedeki devlet okullarında Türkçe öğretimi sağladıklarını sözlerine ekledi. ÇAKÜ gibi muhtelif üniversitelerle projeler geliştirmek üzere görüşmeler yaptıklarını ifade eden Gültekin, ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirerek teşekkür etti.

Rektör Çiftçi: “Maarif Vakfı’yla ortak projelerimizi sürdürmek istiyoruz.”

ÇAKÜ Heyetinin bir diğer ziyareti de Maarif Vakfı Gürcistan Temsilciliğine gerçekleştirildi. Tiflis’e ilk defa geldiklerini belirten Rektör Çiftçi, Türkiye’yle bağlantılı kurumlarla geliştirdikleri istişare kültürüne değindi. İstişareler neticesinde faydalı projeler ortaya koyacaklarına inandığını ifade eden Rektörümüz, 85 ülkede geniş bir ağ tesis ettiklerini ve bilhassa Erasmus+ projelerinde Türkiye genelinde ilk beşte yer aldıklarını aktardı. Devamında ise komşu ülkelerle ilişkilerini güçlendirdiklerini vurgulayarak ÇAKÜ’de 30’dan fazla ülkeden gelen öğrenciye ev sahipliği yaptıklarını hatırlattı.

Maarif Vakfı Gürcistan Direktörü Dr. Faruk Tekşen ise Gürcistan’da 2017 yılında faaliyete başladıklarını belirterek salgın sürecinde yaşadıkları sıkıntıları atlattıklarını ve sistemlerinin oturduğunu ifade etti. İki okulda 300’e yakın öğrencinin eğitim gördüğüne değinerek uluslararası akreditasyon sürecinin de devam ettiğini aktardı. Maarif Okullarını daha cazip hâle getirmek için çalıştıklarını söyleyen Tekşen, her ülkenin kendi iç dinamiklerinin ve politikalarının olduğunu ifade ederek bundan dolayı farklı sonuçlar çıkabildiğini belirtti.

Tekşen, eğitim faaliyetlerinin yanı sıra sağlık ve turizm alanlarında da projeler ürettiklerine dikkat çekerek Türkiye-Gürcistan ilişkilerine katkı sağlayacak birçok adım attıklarını ifade etti. Bölgede ciddi bir Türk nüfusun da bulunduğunu söyleyerek tarihî ve kültürel bağlara tanıklık etmenin farklı bir bakış açısı kazandırdığını belirtti. Ziyaret için teşekkür eden Tekşen, üniversitelerle iş birliklerinin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

 

ÇAKÜ’den Gürcistan Türk  Misyonlarına ZiyaretlerÇAKÜ’den Gürcistan Türk  Misyonlarına ZiyaretlerÇAKÜ’den Gürcistan Türk  Misyonlarına ZiyaretlerÇAKÜ’den Gürcistan Türk  Misyonlarına ZiyaretlerÇAKÜ’den Gürcistan Türk  Misyonlarına ZiyaretlerÇAKÜ’den Gürcistan Türk  Misyonlarına ZiyaretlerÇAKÜ’den Gürcistan Türk  Misyonlarına Ziyaretler
Sonraki Haber

ÇAKÜ ile Çankırı Cumhuriyet Başsavcılığı Arasında “Denetimli Serbestlik Hizmetleri Alanında İş Birliği Protokolü” imzalandı

Önceki Haber

ÇAKÜ Gürcistan Üniversiteleri ile Uluslararası İş Birliği Anlaşması Yaptı