Üniversitemizden Duyurular

Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi

Ana Sayfa >Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi

Türk Dünyasından 90’a yakın üniversitenin iş birliği ve 150’den fazla bilim insanının desteğiyle sürdürülen “Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı” projesi, farklı bölgelerde yaşayan Türklerin kültürel anlamda aynılıklarının ve benzerliklerinin farkına varmasını sağlayarak dijital bir vatandaşlık bilinci oluşturmak ve dolayısıyla Türk dünyasının geleceğinin tasavvurunda ortak paydada hareket etme kapasitelerinin gelişimine katkı sağlamayı amaçlamaktır.

Diğer yandan da Türk kültürüne ilgi duyan gençlerin kültürel değerlerimizi kazanmalarına imkân sağlamayı hedeflemektedir.

Proje bu yıl da İnönü Üniversitesi Koordinatörlüğünde yürütülecektir!

Proje kapsamında 27 Mayıs 2021 tarihinde Türk Dünyasından yaklaşık 80 üniversite rektörlerinin katılımıyla iş birliği protokolü imzalanmıştır. Protokol, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi ev sahipliğinde çevrimiçi katılımla gerçekleştirilmiştir.

Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alpaslan CEYLAN, burada yaptığı açılış konuşmasında, Türk Dünyası üniversiteleri rektörlerinin büyük bir ailenin değerli fertleri olduğunu, düzenlenen çevrim içi toplantı ile Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi’nin hayata geçirilmesi için aile fertlerinin görüşlerini almayı planladıklarını söyledi. Rektör Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, “Bölünmüşlüklere rağmen, toprak anlamında bütünleşme olmasa bile, aynılıkları ve benzerlikleri olan Türkler’in eğitim, kültür, tarih, ekonomi gibi alanlarda ortak paydada hareket etmeleri çok önemlidir. Bu anlamda romantik bir düşünceye sahip olmadan ortak paydada hareket edebilme kapasitesinin geliştirilmesi için dil, tarih, eğitim ve ekonomi alanlarında köprülerin kurulması şarttır. İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, İşte, Fikirde Birlik” düsturu bu noktada çok önemlidir. Bunların yanı sıra Türk Dünyasındaki güçlü bir ilişkinin 21. yüzyıldaki tüm siyasal dengeleri etkileyeceği de aşikârdır. Türk Dünyasında ortak paydada hareket edebilme kabiliyetinin gelişmesine katkı sağlamak için Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı proje fikri ortaya çıkmıştır” dedi.

Projenin öğrenciler tarafından duyulması ve seçmeli ders olarak seçilmesi için duyuruya çıkılmıştır. Duyuruda “Gençler Adriyatikten Çin Seddi’ne sürpriz bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?” sloganı kullanılmıştır. Başvuruların online olarak gerçekleştiği projeye 10 ayrı bölgeden 3500 üniversite öğrencisi başvurmuştur. Proje kapsamında seçmeli olarak dersi alan öğrenciler 14 hafta boyunca alanında uzman bilim insanlarından eğitimler almışlardır. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun da açılış dersine, gönderdiği mesajla katılmıştır. Prof. Dr. Fahrettin Altun, mesajında, “Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü Türkiye yolunda çalışan kurumlarımız her geçen gün güçlenmekte, geleceğe emin adımlarla ilerlemekte, bu yönde değerli projeleri hayata geçirmektedir. Bu projelerden biri de Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi’dir. Bu proje sayesinde dini bir, dili bir, kültürü bir, tarihi bir olan gençlerimiz ortak bir çatı altında milli ve manevi değerlerimizi tanıyacaktır. Bu proje kadim coğrafyamızın koparılmış bağlarını yeniden güçlendirecek, güçlü hayallerin gerçekleştirilmesi yoluyla geleceğe yeni ufuklar açacaktır” demiştir.

 

Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı dersleri, yeni dönemde de devam edecek, katılımcılara çeşitli hediyeler verilecektir.

Projeye öğrenci düzeyinde katılım 10 binleri aşmış durumdadır.

2023-2024 Eğitim Öğretim yılında ana teması “Türk Asrına Adım Adım: Azerbaycan ve 21. Yüzyıl Türk Asrı: Azerbaycan ve Ulu Önder Haydar Aliyev” olarak belirlenmiştir. Projede öğrenciler, 14 haftalık çevrimiçi eğitim programına katılmaktadırlar. Projede Türk Dünyası söyleşileri de gerçekleştirilecektir. Bu söyleşilerde bakanlar, milletvekilleri ve alanda önemli isimler misafir olmuşlardır. Proje kapsamında gençlere dijital içerik atölye eğitimleri verilmektedir. Bu atölye çalışmaları sonunda gençlerden Türk Dünyası ile ilgili pozitif içeriklerin yer aldığı 130 proje (podcast-blog vb.) gelmiştir. Projesi başarılı bulunan öğrencilere bilim kampı ödülü verilmektedir.

Proje, Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesinde, eğitimle ilgili yer alan amaçlarda da bulunmaktadır. Projenin nihai amacı ise; eğitim yoluyla İsmail Gaspıralı’nın “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik” düsturunun gerçekleşmesine katkı sağlamaktır.

Proje tanıtımında kullanılmak üzere tanıtım fragmanı hazırlanmıştır. Orhun Yazıtları hepimizin ortak noktasıdır. Bu filmde Orhun Yazıtlarından çift başlı kartal havalanmaktadır. Bu kartal daha sonra çoğalarak dünya üzerinde yayılmaya başlamaktadır. Bu, Türklerin dünyanın farklı yerlerine yayılmasını temsil etmektedir. Kartallar daha sonra birleşerek yeryüzüne Göktürkçe Türk harflerini bırakmaktadır. Daha sonra logonun içinden geçerek sonlanmaktadır. 21. yüzyıla Türk Dünyası mührünü vuracaktır.

 

 

Türk Dünyası Dijital Vatandaşlığı Projesi