ÇANKIRI KARATEKİN
ÜNİVERSİTESİ
18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü Çankırı Valiliği tarafından düzenlenen kahvaltı programıyla Çankırı Karatekin Üniversitesinin ev sahipliğinde kutlandı.
Etkinliğe Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, İl Göç İdaresi Müdürü Yusuf Keten, ÇAKÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Murat Yıldırım, Çankırı’da ikamet eden göçmen ailelerin temsilcileri ve Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde öğrenim gören uluslararası öğrenciler katıldı.
Bilindiği üzere 18 Aralık 1990 tarihinde, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Uluslararası Göçmen İşçiler ve Ailelerinin Haklarını Koruma Konvansiyonu’nun” imzalanmasının akabinde 1997 yılında ilk defa Filipinli ve Asyalı göçmen organizasyonları arasında 18 Aralık günü Göçmen Dayanışma Günü olarak kutlanmaya başlamıştır. Resmi olarak ise 2000 yılında 18 Aralık günü “ Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilmiş ve kutlanmıştır.
Etkinlikte ev sahibi olarak konuşan Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, böylesine önemli ve anlamlı bir güne ev sahipliği yapmaktan, göçmen ailelerle ve uluslararası öğrencilerle bir arada olmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti.
Çok önemli bir coğrafi konuma sahip olan Türkiye’nin, gönül coğrafyamızda bulunan milletlerle de önemli tarihi ve kültürel bağları olduğunu ifaden eden Rektör Çiftçi, bu bağlar ve stratejik konumumuz itibariyle ülkemizin sorumluluklarını her zaman yerine getirme gayretinde olduğunu vurguladı. Çoğu zaman küresel ölçekli ülkelerin uyguladığı baskılara rağmen de mazlumların yanında yer almış büyük bir devlet olduğunu belirtti.
Çiftçi, “ Bugün burada böylesine önemli bir günde ilimizde devletin en üst makamı olan ve evveliyatında Göç İdaresi Genel Müdürlüğü görevini de ifa eden Sayın Valimizin sizlerle bir araya gelerek sıkıntılarınızı dinleyip çözüm arayışında olması Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin göçmenlere karşı hassasiyetinin bir göstergesidir. Türkiye Cumhuriyeti tarihi süreçte tüm olaylara insan odaklı bakmış ve insan önceleyerek yaklaşmıştır. Dünyanın neresinde olursa olsun yaşanan insani dramlarda mazlumların yanında olmaya ehemmiyet vermiş ve sizlerin sorunlarını gür sesiyle tüm dünyaya haykırmıştır. Yine Birleşmiş Milletlerde “Dünya 5’ten büyüktür.” anlayışıyla küresel güçlerin vicdanının sustuğu zamanda sizlerin haklarını sonuna kadar savunmuştur. Tıpkı tarihte olduğu gibi şimdi de beş milyondan fazla savaş mağduruna aziz milletimizin misafirperverliği ile ev sahipliği yapmaktayız. Anadolu’nun ve Anadolu insanının cömertliği dün olduğu gibi bugün de tecelli etmektedir. Tabi gönül ister ki sizleri daha iyi şartlarda misafir edelim daha iyi imkanlar sağlayalım. Fakat Türkiye’de nüfusu kalabalık bir ülke. Tüm bunlara rağmen dünyada milli gelirine oranla insani yardıma en çok para harcayan, göçmenlere en çok sahip çıkan ve mağduriyetlerini en aza indirmek için gayret sarfeden bir ülke. Bunun da takdire şayan olduğunu düşünüyorum. Göçün tabiatında belli sorunların var olduğunu biliyoruz. Genelde devletimiz yerelde ise Sayın Valimizin riyasetinde biz bu sorunları imkanlar ölçüsünde çözmeye çalıştığımızı bilmenizi isterim. Bunun karşılığını da sizin takdir ifadelerinizle almak bizleri çok mutlu ediyor. Bu anlamda bugün bir araya gelişimizin vesilesi olan 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü`nün bir farkındalık oluşturması açısından önemli olduğunu düşünüyor ve bu günün tüm dünyada göçmenlerin mağduriyetinin duyulmasına buna karşı bir hassasiyet oluşmasına vesile olmasını diliyorum. “ sözleri ile konuşmasını tamamladı.
Çankırı Vakisi Abdullah Ayaz’da etkinliğe katılan göçmen aileler ve uluslararası öğrencilerle 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü vesilesi ile bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti.
Vali Ayaz, “2000`li yılların bize çok farklı bir dünya portresi ççıkartığı bir dönemde 2010 yılından sonra bölgemizde yaşanılan gelişmeler her yıl daha fazla insanın maalesef yollarının Türkiye`ye düşmesine sebep oldu. Günümüz itibari ile sayıları 200 milyonu aşmış göçmen insan portresi ile karşı karşıyayız. Malesef göçmenler dün vardılar, bugünde varlar ve yarın da olacaklar. Bu vakıa karşısında Türkiye 2011 yılından günümüze kadar hem Suriye hem de onunla beraber eş güdümlü olarak ilerleyen krizleri başarıyla yönetmiş ve bugünlere ulaştırmışsa bunda en büyük teşekkürü halkımız hak ediyor. Bundan sonra da el birliği içerisinde bu göçü yönetme gayreti içerisinde olacağız. Çankırı’da uluslararası öğrenciler göz ardı edilirse göçmen sayısı fazla değil. Ancak küçük şehir olmamız hasebiyle ve imkanlar göz önüne alındığında göçmen ailelerin bazı sıkıntılarının olduğunu biliyoruz ve bunları imkanlar ölçüsünde çözmeye gayret gösteriyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından kahvaltı programı Vali Ayaz ve Rektör Çiftçi’nin göçmen aileler ve öğrencilerin talep, öneri, sorunlarını dinlemesi ve çözüm önerileri sunmasının ardından etkinliğe katılan çocuklara hediyeler vermesi ile sona erdi.
Rektör Çiftçi Türkiye’nin Akademi Ödüllerinin Sahibini Bulduğu Törene Katıldı
Şeb-İ Arûsun Yıldönümünde Çankırı Mevlevihanesinde Mesnevî-i Şerif Okundu