Başarı Nedir? Konferansı Gerçekleştirildi

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından organize edilen Başarı Nedir? Konferansı Uluyazı Kampüsü Merkezi Derslik Binasında gerçekleştirildi.  Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’in konuşmacı olarak katıldığı konferansın moderatörlüğünü ise ÇAKÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Hanoğlu yaptı.

Programın açılış konuşmasını yapan Hanoğlu “Başarıya giden yol, bizim kendi sorumluluğumuzun ne olduğunu çok iyi tespit ederek o sorumluluğa yönelik disiplinli, sabırlı ve metanetli bir şekilde çalışmaktan geçer. Başarı “Sorumluluğumuz ne? Bu sorumluluk beni bağlıyor mu?” sorularını kendimize yönelterek böyle bir psikolojik ve ahlaki motivasyondan sonra üzerimize düşeni yapmaktır.” dedi.

Hanoğlu “Almış olduğumuz maaşın ciddi anlamda vebali vardır. Bu nedenle, bilim insanları olarak bizlerin de bilimsel zihniyete sahip bir bilinç, anlayış ve sabırla yaptığımız çalışmalara odaklanmamız gerekmektedir.” sözlerini söyleyerek akademisyenlerin başarıya giden yolda üzerine düşen sorumluluklara vurgu yaptı.

Ecdadımızın geçmişte başarıyı nasıl yakaladığını sorgulamamız gerektiğini belirten İsmail Hanoğlu, çözüm üretmek için şu anki başarısızlıklarımızla yüzleşmek zorunda olduğumuzu ifade etti.

İlerleyen yaşına rağmen, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’in bilimsel çalışmalarına, akranlarına oranla ara vermeden devam ettiğini söyleyen Hanoğlu, Seyit Mehmet Şen’in özgeçmişini okumasıyla konuşmasını sonlandırdı.

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen “Biz bir cihan devleti kurarak tüm dünyaya hükmedecek başarıya ulaşmıştık. Böyle bir milletken itibarımızı kaybetmiş bir hale geldik. Ne mutlu ki bugün yeniden tüm dünyaya meydan okuyabilecek bir duruma geldik.” ifadelerini kullanarak geçmişte milletimizin nasıl başarılara ulaştığını ve şu an gelinen sürece konuşmasında yer verdi.

Başarının neden gerekli olduğunu anlatan Şen, her zaman her konuda başarılı olamayacağımızın altını çizerek “Başarı her şey değildir; başarılı veya başarısız olabilirsiniz.” dedi. Herkesin kendine göre bir gücü olduğunu ve buna göre başarabileceği şeyler olduğunu söyleyen Şen “Önemli olanın kişinin hangi alanlarda başarılı olabileceğini tespit etmesidir.” dedi.

Şen, konuşmasının devamında şu sözlere yer verdi:

“Bir şeyleri başarmak için herkesin bir gücü vardır. Yaşla bunun bir ilgisi yoktur. Gençlik testileri doldurma zamanıdır; gezip tozma zamanı değildir. Nasıl bir milletin evladı ve ferdi olduğunuzu asla unutmayın. Başarılı olmak için disiplinli, azimli ve çok çalışın. Çalışmanın zevkine vardığınız zaman sizlerin önünde kimse duramaz. Gençler, sizlerin bu sahip olduklarınıza ben ne öğrenciyken ne dekanken ne de rektörken sahip olmadım. Giderek güçlenen bir ülkemiz var. Bu bağlamda da sizlere daha çok görev düşmektedir. Güçlü olmalısınız. Güçlü olmanın yolu ise üretmekten geçer. Bugün, ne yazık ki birçok akademisyenimiz bir şeyler bulmak için değil, bir şey olmak için bir yerlere gelmeye çalışıyor. Sizler, başarılı olmak için güçlü olmalısınız. Güçlü olmak için ise bilgi üretmelisiniz. Çünkü gücün birinci unsuru gücü kullanacak bilgiyi üretmektir.”

Entelektüel kişi ve aydın kişi arasındaki farklara da konuşmasında değinen Şen “Entelektüel insan her şeyi bilebilir ama aydın bir insan gibi olamaz. Aydın başkasının davulunu çalmaz. Kendi davulunu da çaldırmaz. Aydın doğrusu olan adamdır. Doğrusu olan insan ise çile çeker.  Diploma gerekli olsa da diplomayla aydın olunmaz.” dedi.

Huzuru kaçırmaması koşuluyla başarının şart olduğunu belirten Seyit Mehmet Şen, başarıya giden yolda dostlarımızı unutmamamız gerektiğini vurgulayarak “Yarın başarılı olduğunuzda, sizi alkışlayacak birileri yanınızda olmazsa başarının hiçbir anlamı olmaz. Dostlarımızı başarılı olacağız diye kaybetmemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Başarının insana moral ve güven verdiğinin altını çizen Şen “Hayatın tüm dallarında başarılı olmuş biri bulamazsınız fakat insan başarıya ekmek ve su kadar muhtaçtır.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Soru-cevap kısmının ardından, Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uğur Altuğ’un, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’e katılımlarından dolayı teşekkür plaketi vermesiyle konferans sona erdi.