Çankırı İnovasyon Ekosisteminin Güçlendirilmesi Çalıştayı ve Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Uluyazı Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve gün boyu süren çalıştay yoğun bir katılımla gerçekleştirildi.

Çalıştay’ın açılışında ilk sözü alan Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KUSİ) Çankırı Temsilcisi Dr. Öğretim Üyesi Ömer Faruk Dilmaç:  “Bilim, teknoloji, AR-GE ve yenilik ekosisteminin sürdürülebilmesi için kamunun üzerine düşen görevler doğrultusunda çeşitli araçların teşvik edilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu araçların en başında ise bilimsel çalışmaların katma değere dönüşmesini sağlayacak Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ)’nin geliştirilmesi konusu gelmektedir.” şeklinde konuştu. Dilmaç Kamu – Üniversite – Sanayi İşbirliği Stratejisi Eylem Planı ile Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliğini en üst düzeyde uygulayarak ülkemizi yüksek teknoloji üssü haline getirmenin vizyon olarak belirlendiğini sözlerine ekledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ayrancı sözlerine: “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ifade ettiği üzere insanlık tarihi; sürekli yeniliğin peşinde koşmanın, daha iyiyi, güzeli, faydalıyı aramanın tarihidir. Bu anlamda inovasyonun tarihi, insanlığın tarihiyle eşittir.” sözleriyle konuşmasına başladı. Ayrancı: “İnovasyon hem bir süreci hem bir sonucu ifade eder. İnovasyon yeni bir buluş değildir. Doğrudan bir ürün veya hizmete yeni ve etkin bir özellik katmaktadır. Bununla çözülmemiş sorunları çözer ve karşılanmayan ihtiyaçlara cevap verir. Bu bağlamda Çankırı’nın da kendi öz değerlerini oluşturacak ve üretecek Üniversite, Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisi ve Ar-Ge merkezi gibi kurumların daha etkin yönetilmesi ve geliştirilmesi ülkemizin 2023 ve 2071 vizyonuna ulaşmaya katkı sağlaması açısından büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.

Ayrancı ayrıca “”Kamu, Üniversite ve Sanayi arasında “İşbirliğine Dayalı Eğitim Modeli” oluşturma çalışmalarının başladığını, fakültelerimizde AR-Ge, inovasyon ve girişimciliğe dayalı derslerin verildiğini, Teknopark’ın Yakınkent OSB içine kurulmakta olduğunu ifade ederken Mühendislik Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulumuzun da Organize Sanayi Bölgesine taşınması için gerekli çalışmaların başladığını söyledi.

Çalıştay, “Kamunun İnovasyon Ekosistemindeki Rolü”, “Arayüz Kurumların İnovasyon Ekosistemindeki Rolü”, AR-GE Merkezleri ve Üniversitelerin İnovasyon Ekosistemindeki Rolü”, İnovasyon Kapasitesini Yükseltmek İçin Aşamalar konu başlıklı oturumlarının gerçekleştirilmesi ve katılım belgesi takdim edilmesi ile tamamlandı.