ÇAKÜ’de Tarımsal Üretime Akademik Dokunuşlar

Ana Sayfa >Haberler >ÇAKÜ’de Tarımsal Üretime Akademik Dokunuşlar
09Ağu

Üniversitemiz, akademik birimleriyle, araştırma-uygulama merkezleriyle ve proje destek ofisiyle Çankırı’nın ve bölgenin kalkınmasına, tarımsal faaliyetlerin daha etkili ve verimli bir şekilde gerçekleşmesine iyi tarım uygulamaları ile bölge çiftçilerimize öncülük etmeye, yönlendirmeye, destek olmaya ve yanlarında olmaya devam ediyor.

Tarımsal üretime yönelik çalışmaların gerçekleştirildiği ÇAKÜ Gıda ve Tarım Meslek Yüksekokulu Tarımsal Uygulamalar ve Araştırma Sahalarında daha önce bölge için yeni tarım ürünlerinin yetiştirilmesi konusunda birçok başarılı çalışmaya imza attı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Çiftçi “Tarımsal çalışmalarımız arasında özellikle damla sulama yöntemi ile çeltik üretimi dikkat çekiyor. Küresel ısınmanın en önemli etkilerinden biri olarak karşımıza çıkan kuraklık, su kaynaklarının daha etkin kullanılmasını zorunlu hale getirdi. Bu bilinçle damla sulama yöntemi ile çeltik üretimine yönelik çalışmalar gerçekleştirilerek başarılı sonuçlar elde edildi ve üreticilerimiz ile paylaşıldı. Yakın zamanda hasadı gerçekleştirilen arpada iyi tarım uygulamaları ve verimi artırmaya yönelik tohum uygulamaları başarılı sonuçlar vererek kuraklık stresi koşullarında daha yüksek verim elde edilmesine imkân sağladı. Bölgede ilk kez taze tüketim tatlı mısır üretimi üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Sahalarında gerçekleştirildi. Şehrimize ekonomiden toplumsal gelişime varıncaya değin her alanda katkı sunmayı hedefliyoruz. Tarımsal üretim alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu düşündüğümüz Çankırı’da, bu potansiyeli artıracak, ön plana çıkartacak ve bölgesel kalkınmayı sağlayacak ürünlerin üretici ile tanıştırılması, ürün çıktılarının katma değere dönüştürülmesi ve yeni faaliyet alanlarının oluşturulmasına yönelik proje ve çalışmalarımız devam ediyor. Nitekim bu çalışmalarımız sonuçlarını göstermeye başladı. Bugün Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgesi ile özdeşleşmiş bir sebze türü olan enginar Çankırı’da yetiştirilmeye başladı. Enginar gerek sağlık açısından gerekse ekonomik anlamda önemli bir avantaja sahip. Bu nedenle bölgemiz için alternatif bir ürün olarak değerlendirilmektedir. Topraksız tarım tekniği ile biber ve su kültüründe marul yetiştiriciliği çalışmaları ile ilimiz ve bölgemiz için verim ve kaliteyi artırmaya yönelik üretim modellerinde çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde katma Değerli Ürün Eldesi

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisas Programı kapsamında Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin yetiştirilmesi, farklı tür ve çeşitlerinin çalışmalara dahil edilerek Çankırı ve bölge için yüksek gelir getirme potansiyeline sahip en uygun tür ve çeşitlerin belirlenmesine yönelik adaptasyon çalışmaları devam ediyor. Uygulama ve Araştırma Seralarımızda lavanta, kekik, tıbbi adaçayı, altınotu, melisa ve ekinezya yetiştiriciliği yapılıyor esansiyel bileşikler tespit edilerek katma değerli ürüne dönüştürülüyor”.

Öğrenciler için Mesleki Uygulama Çalışmaları

Teorik bilginin yanı sıra sahada uygulamanın önemine dikkat çeken Rektör Çiftçi “Çalışmalar özellikle Gıda ve Tarım MYO öğrencilerinin uygulama alanlarını da oluşturmakta, konusunda yetkin ve etkin uzmanlar, teknikerler yetiştirilmekte, teorik bilgilerin yanı sıra yerinde uygulama olanakları da bulunmaktadır. Öğrencilerimiz, iyi tarım uygulamalarının genel prensiplerinin yanı sıra sürdürülebilir tarımın gerçekleştirilebilmesi, verim ve kalitenin artırılmasına yönelik çalışmalarda yer alarak deneyim ve tecrübe kazanmaları amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verdi. 

Nohutta Bakteriyel Aşılama

ÇAKÜ Uluyazı Yerleşkesi II. Etap Bölgesi Uygulama ve Araştırma Arazisinde gerçekleştirilen üretimde, tohumların uygun bakteri ırkı ile (Rhizobium leguminosarum) ekim öncesinde aşılanması işlemi yapıldı. Bunun için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden nohuta uygun bakteri ırkı temin edilmiş ve 100 kg tohuma 1 kg bakteri ırkı gelecek şekilde kullanıldı. Bu sayede hem verimlilikte artışı hem de bir sonraki ürün için toprağa havanın serbest azotunun bağlanması ile toprak yapısının iyileştirilmesi amaçlandı.

ÇAKÜ’de Tarımsal Üretime Akademik DokunuşlarÇAKÜ’de Tarımsal Üretime Akademik DokunuşlarÇAKÜ’de Tarımsal Üretime Akademik DokunuşlarÇAKÜ’de Tarımsal Üretime Akademik DokunuşlarÇAKÜ’de Tarımsal Üretime Akademik Dokunuşlar
Sonraki Haber

TEKNOFEST’TE FİNALDEYİZ

Önceki Haber

ÇAKÜ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜNÜN DÜZENLEDİĞİ SEMPOZYUMUN YANKILARI DEVAM EDİYOR