Çankırı Karatekin Üniversitesi (ÇAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, “2022-2023 Akademik Yılı Oryantasyon Programı” kapsamında Fen Fakültesi tarafından hazırlanan programa katıldı.
Rektör Çiftçi ile birlikte, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Erdem ve Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçil Akıllı Şimşek’in de yer aldığı oryantasyon programı, Fen Fakültesi Tanıtım Filmi gösterimi ile başladı. Gösterimin ardından, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçil Akıllı Şimşek öğrencilere fakültenin fiziki altyapısı hakkında teknik bilgiler verdi. Şimşek’in ardından kürsüye gelen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Erdem ise öğrencilere; kendi bilgi, birikim ve tecrübeleri doğrultusunda önemli tavsiyelerde bulundu.
Erdem’in konuşmasının ardından kürsüye gelen ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, yeni akademik yılın herkese hayırlı olması dileklerini ileterek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Bu oryantasyon programındaki öncelikli amaç, üniversitemizi tanıtmak ve kariyer basamaklarıyla ilgili sizlere bilgiler vermektir. Ayrıca, üniversitemizin imkânları ve olanaklarını sizlere anlatarak gelecek hedefleriniz doğrultusunda sizleri aydınlatmak, bilgilendirmek ve hocalarımızla tanıştırmaktır. Bizlerin önemli hedeflerinden biri geleceği inşa etmektir. Geleceği inşa etme noktasında ise sizler çok önemlisiniz. Çünkü nitelikli insan kaynağı bir milletin geleceği açısından çok önemlidir. Ailemizin, yetiştiğimiz toplumun, ülkemizin ve dünyamızın bizlerden önemli beklentileri var. Bu beklentileri de karşılamamız lazım. Bugün ülkemizde ve dünyada çekilen birçok sıkıntının kaynağı aslında nitelikli insanların azlığı ve olanların da inisiyatif kullanmamalarıdır. İnşallah bizler gereğini yaparak dünyaya güzellikler ve iyilikler aşılayacağız. Çünkü bu noktada akademiye büyük bir sorumluluk düşüyor. Bazı hakikatleri ve gerçekleri, vasat biri söylediği zaman etkili olmayabiliyor ama nitelikli bir insan söylediği zaman oldukça etkili olabiliyor. Herkesin bir etki alanı var. Kiminin en yakın arkadaşı, kiminin çevresi, kiminin sınıfı, kiminin de yetiştiği ortam. Dolayısıyla bu etki alanımızda bizim demin de ifade ettiğimiz gibi güzellikleri aşılamamız lazım. Temel bilimler ile ilgili çok önemli bir altyapıya sahibiz. Bu nedenle bilgi üretmek zorundayız. Bilim üretmek zorundayız. Ürettiğimiz bilgiyi de yaygınlaştırmak zorundayız. Aynı zamanda bu bilgilerden de yeni bilgiler ve yeni projeler üretmek zorundayız. Daha sonra bu ürettiklerimizi birinci olarak toplumun yararına sunmalı, sonrasında ise dünya literatürüne eklemeliyiz. Bu süreçte boşa geçen vaktiniz olmamalı. Bu dönemi; okuyarak, araştırarak, inceleyerek, tartışarak ve analitik düşünerek değerlendirmelisiniz. Üniversitemizdeki hocaların kariyerlerine baktığınızda, oldukça zengin bir bilgi birikimine sahip olduklarını göreceksiniz. Hocalarımızın bu birikiminden olabildiğince istifade etmek zorundasınız. İstiyorum ki hocalarımız uygun olduğu zamanlarda onlar ile sürekli iletişime geçin.”
“Nesil nereye gidiyor! gibi bazı değerlendirmeler yapanlar oluyor. Açıkçası şunu belirtmeliyim ki nesil çok iyi yere gidiyor arkadaşlar. Ben bunu bizzat sizlere bakınca görüyorum. Geçenlerde kütüphanemize, Kütüphane ve Yayınlar Genel Müdürünü davet etmiştik. Kendileri bizimle bazı istatistiki bilgiler paylaşmıştı ve gençlerin %76’sının okuduğunu söyledi. Bizler de sevindik gerçekten. Okuyan ve aynı zamanda değerlerine de sahip çıkan bir gençlik istiyoruz. Yetiştiğiniz topluma faydalı olmak zorundasınız ve bunu yaparken de içinde bulunduğunuz toplumun değerlerini asla göz ardı etmemelisiniz. Geçenlerde Doğu Avrupa ülkelerinden birisine bir seyahat gerçekleştirdik. Orada yetkililer ile bir görüşme gerçekleştirdik. Avrupa Birliği`ne girdikten sonra ülkelerinin genel durumu ile ilgili kendisine bir soru sordum. Hocam endişeliyiz dedi. Nedenini sordum. ‘Bütün gençliğimiz tamamen daha gelişmiş ülkelere gitti. Biz de gençlik kalmadı. Ayrıca bizim toplumumuzun değerleri artık yozlaştı. Gençlerimizi toparlayamıyoruz.’ dedi. Sayın yetkilinin ifade ettiklerinden de gördük ki bütün ülkelerde aynı problem var. Kısaca, milletimizin değerleriyle hemhal olmuş ve toplumun değerlerini gözeten öğrencileri yetiştirme görevimizi bir kez daha idrak etmiş olduk. Bu durum; bilimde de öyle, sanatta da öyle değerli arkadaşlar. Geleceğe dönük yapacağımız her türlü faaliyette de. Mesela toplumun değerlerinden kopuk bir sanatı asla düşünemezsiniz. Bir şeyler yaparsınız ama yaptığınız zaman da sizin üzerinizdeki sorumluluk yerine tam manasıyla gelmiş olmaz.”
“Dünya literatüründe ülkemizi bir yere getirmemiz için, gündemi ve dünyayı çok iyi takip etmemiz lazım. Mevcut klasik ‘yatay’ seyir halindeki bilimsel araştırmalarla biz bir yere gelemiyoruz. ‘Dikey’ yönelmeler ve ‘dikey’ çıkışların olması lazım. Bununla ilgili olarak hakikaten dünyayı da takip etmek zorundayız. Bu doğrultuda özellikle temel bilimlerdeki hocalarımızın çok başarılı olduğunu müşahede ettik. Ben burada sizlerin huzurunda değerli hocalarıma bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün üniversitemiz yeni kurulan üniversiteler içerisinde yukarılara doğru çıkıyorsa ve 200 tane üniversite içerisinde üst sıralara giriyorsa bunun sebebi değerli hocalarımızdır. O yüzden yılmadan ve moralimizi bozmadan sürekli geleceği ve toplumu düşünerek çalışıp bilgi üreteceğiz. Her fırsatı iyi değerlendireceğiz.”
“Çankırı Karatekin Üniversitesi`nin en önemli farkındalığı ne diye soruyorlar. Ben de şunu ifade ediyorum. Biz öğrenci merkezliyiz. Gezeriz, dolaşırız. Bazen de sosyal medyadan gelen soruları cevaplarız. Amacımız sizleri bu sürecin bir parçası haline getirmek. Dediğimiz gibi, klasik üniversite anlayışı yok artık. Bütün paydaşlarla iç içe hedef belirleme anlayışı var. Sizin taleplerinize ve isteklerinize göre yönetimimizi ayarlayacağız. Hem Türkiye`deki üniversitelere hem de dünyadaki üniversitelere gidiyorum. Fiziksel manada üniversitemiz parmakla gösterilecek bir yerde. Kampüsümüzü de her geçen gün büyütüyor, şekillendiriyor, güçlendiriyoruz. Yeşillendiriyor, öğrencilerimiz için yeni sosyal alanlar açıyor, kültürel etkinliklerimizi düzenleyebileceğimiz yeni alanlar ortaya çıkarıyoruz. Öğrencilerimiz bu anlamda çok şanslı, tabii sizler gibi öğrencilere sahip olduğunuz için bizler de çok şanslıyız.”
Rektör Çiftçi’nin konuşmasının ardından program, öğrencilere üniversitenin Erasmus, Bologna ve diğer projeleri hakkında akademisyenler tarafından bilgi verilmesiyle devam etti.
ÇAKÜ 2022-2023 Akademik Yılı Açılış Töreni TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un Katılımı ile Gerçekleştirildi
Oryantasyon Programları Kapsamında Rektör Çiftçi Geleceğin Mühendisleri ile Buluştu