Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi

Ana Sayfa >Haberler > Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi
02Ağu

Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi, Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü, Çankırı’da görev yapan lise müdürleri ve rehber öğretmenlerle bir araya gelerek değerlendirme ve istişare toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuklara hitap eden Rektör Çiftçi, üniversite tercih dönemini ve eğitim işbirliklerini daha verimli hâle getirebilmek amacıyla bir araya geldiklerini ifade ederek bilhassa Çankırı’da ikamet eden öğrencilerin Çankırı Karatekin Üniversitesini tercih etmelerinin kendileri için önemli olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle okul müdürlerinin ve rehber hocaların yönlendirmelerinin süreci daha etkili kılacağını vurgulayan Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün tercih edilmesinin şehir kültürünün dinamik yapısına ve barınmayla ilgili  sıkıntıları çözmeye katkı sağlayacağını söyledi.

“Klasik Üniversite Anlayışı Yok Oldu”

Sözlerine; “Üniversitemizin ilk vazifesi, yükseköğretim kurumlarının misyonunda ifade edildiği gibi eğitim ve öğretimdir. Eğitim ve öğretim konusunda fiziki altyapıyla ilgili iyileştirme yaparak nitelik hususunda ciddi çalışmalar yapmaktayız. ÇAKÜ mensubu akademisyenlerle bir araya geldiğimizde artık klasik üniversite anlayışının kaybolduğunu, duvarların yıkıldığını, kalkınma noktasında mühim vazifeler üstlendiğimizi, kalkınmanın temel dinamiğinin yükseköğretim kurumları olduğunu kabul etmekteyiz.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, “Sayın Cumhurbaşkanımızın son yıllardaki yerli ve millî ekonomi, millî kalkınma modeli ve millî teknoloji hamlesiyle ilgili icraat ve yatırımları da bizim vazife ve sorumluluklarımızı daha da arttırmaktadır.” dedi.

Devamında Yükseköğretim Kurumlarının kendilerini dünya ve ülkedeki gelişmelere göre konumlandırmaya başladıklarını söyleyen Rektör Çiftçi, Türkiye’nin birçok önemli projesinin TÜBİTAK ve Yükseköğretim Kurumları tarafından gerçekleştirilip uygulamaya konulduğunu belirtti. Rektör Çiftçi, haberleşme uydusundan lazer güdümlü  füze ve insansız hava araçlarına kadar pek çok yatırımda Yükseköğretim Kurumlarının imzası olduğuna işaret ederek üniversitelerin önemine dikkat çekti.

ÇAKÜ’nün bu gelişmelerin bir parçası olduğunu belirten Rektör Çiftçi, birçok alanda farkındalık oluşturmak için çalıştıklarını, teknoloji ve diğer alanlardaki yatırımların yanı sıra insanların zihinlerinde ve gönüllerinde meydana gelen değişimleri de ele aldıklarını, bundan dolayı da fen ve sağlık bilimleriyle birlikte sosyal bilimler alanında da dikkat çeken çalışmalar ortaya koyduklarını ifade etti. Rektör Çiftçi, devamında ÇAKÜ’nün açtığı yeni programların gelişim ivmesini gösteren somut örnekler olduğunu, bilhassa sağlık alanında Çankırı’dan yoğun talep gördüklerini söyledi. Yükseköğretimin dönüşüm etkisini yalnızca sosyal manada düşünmediklerinin altını çizen Rektör Çiftçi; kültürel, sanatsal ve ekonomik çıktıların da dönüşüme pozitif etki ettiğini belirterek ÇAKÜ’nün birçok alanda yetkinliğini tamamlamış bölümlerde yeni programlar açmak için çaba sarf ettiğini vurguladı.

“Yeni Fakülteler Kurulması için Çalışmalarımızı Tamamladık”

Rektör Çiftçi, devamında Ziraat, Eğitim, Eczacılık ve Spor Bilimleri gibi fakültelerle ilgili yoğun girişimlerinin olduğunu ve olumlu gelişmeler beklediklerini aktardı. ÇAKÜ’ye ve Çankırı’ya  değer katacak yeni bölümlerin de tercih kılavuzunda yer aldığını ifade eden Rektör Çiftçi, başta tarımla ilgili Tıbbi Aromatik Bitkiler, sosyal bilimlerde Sosyal Hizmetler, filoloji alanında ise İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılmasının önemine dikkat çekti. Rektör Çiftçi, Mütercim ve Tercümanlık, Arap Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılması için de gayret sarf ettiklerini söyleyerek İslami İlimler’de yabancı hazırlık sınıfı açılmasının kabul edildiği bilgisini verdi. İslami İlimler alanında Kıraat ve Arapça konusunda dikkat çeken bir yetkinliklerinin olduğunu aktaran Rektör Çiftçi, bu alanlarda Türkiye birinciliği elde ettiklerini, Sağlık Bilimleri alanında ise program bazında ikinci olduklarını belirtti. Sağlık Bilimleri Fakültesinde sekiz aktif bölümle birlikte başta Gerontoloji olmak üzere diğer iki programı da aktifleştirmek için çalıştıklarını ifade eden Rektör Çiftçi, fiziki altyapının güçlendirilmesiyle birlikte daha güçlü bir fakülte olacağını vurguladı. Çankırı`nın Turizm potansiyelini değerlendirme adına önerdikleri Turizm Fakültesinin de açılacağı müjdesini verdi.

“Sağlık Alanında Önde Gelen Üniversiteler Arasındayız”

Rektör Çiftçi, ÇAKÜ’nün fiziki yeterliliğine de atıfta bulunarak depreme dayanıklılık konusundaki hassasiyetlerinin öncelikli olduğunu, bundan dolayı Uluyazı Kampüsü’nde toplanmaya karar verdiklerini; eğitim, öğretim, araştırma, geliştirme niteliğinden taviz vermeden ciddi bir planlama yaptıklarını ifade etti. Yakın zamanda tamamlanacak Mühendislik Fakültesi binası ve yatırım programına alınan Sağlık Bilimleri Kampüsü’nün teşekkülüyle üniversitenin 10 yıl boyunca fiziki bir mekâna ihtiyaç duymayacağının müjdesini verdi. Sağlık Bilimleri’ni önemsediklerini ifade eden Rektör Çiftçi, Türkiye’de en fazla program bulunan Sağlık Bilimleri Fakültesine sahip olduklarını, Eldivan Sağlık Hizmetleri, Çerkeş ve Şabanözü meslek yüksekokullarının yanı sıra önümüzdeki yıl ilk mezunlarını verecek Diş Hekimliği Fakültesiyle ÇAKÜ’nün bu alanda dikkat çekici atılımlar yaptığının altını çizdi. Yapımı devam eden 400 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesiyle birlikte Tıp Fakültesi kurulmasının da önünün açılacağını aktaran Rektör Çiftçi, gayelerinin Çankırı’ya değer katacak bir fakülte kazandırmak olduğunu söyledi.

Rektör Çiftçi, Diş Hekimliği Fakültesinin kurulması ve devamında Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin açılmasıyla birlikte Çankırı’ya ciddi değer kattıklarını, ADSM’ye kazandırdıkları tomografi cihazı ve SGK anlaşmasıyla birlikte yerel halkın birçok noktadaki mağduriyetlerini giderdiklerini ifade etti. Hukuk Fakültesinin yeni binasına taşınmasına da değinen Rektör Çiftçi, fakültenin bu yıl ilk mezunlarını verdiği, teknik ve bilimsel anlamda hiçbir eksiklerinin kalmadığı bilgisini paylaştı.

“3+1 ve 7+1 İş Yeri Mesleki Eğitim Uygulamasını Hayata Geçirdik”

Rektör Çiftçi, öğrencilerin ÇAKÜ’yü tercih etmelerinde 3+1 ve 7+1 iş  yeri mesleki eğitim uygulamasını hayata geçirmelerinin de önemli bir kriter olacağının altını çizerek bilhassa OSB’lere sağlanan yoğun teşvik kapsamında nitelikli iş gücü sağlamayı hedeflediklerini belirtti. Bu konuda gerekli çalışmaları hayata geçirdiklerini, meslek yüksekokullarında, Mühendislik ve Fen fakültelerinde ve de uygulamalı birimlerde 7+1 uygulamasını başlattıklarını ifade eden Rektör Çiftçi, şu anda 27 programın bu modele dâhil olduğunu aktardı. Bu yıl ÇAKÜ’de 27 programı tercih edecek öğrencilerin iş yeri mesleki eğitim programından faydalanacağını belirten Rektör Çiftçi, nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamış olacaklarını, teorik bilgilerin sahadaki uygulamalarla pekiştirileceğini söyledi. Rektör Çiftçi, göreve başladıkları dönemde iş garantili üniversite olmayı hedeflediklerine, geldikleri noktada birçok alanda öğrencilere mezun olmadan iş garantisi sağladıklarına dikkat çekti.

Sözlerine; “Teknoloji Transfer Ofisi, Teknokent, Proje Destek Ofisi ve BAP birimiyle istihdam alanları açarak sektör temsilcileriyle sürekli temas hâlinde kalmaya çalışmaktayız.” şeklinde devam eden Rektör Çiftçi, “ÇAKÜ artık daha tanınır bir üniversite” dedi. Uluslararasılaşma açısından ÇAKÜ’nün ciddi bir ivme kazandığını aktaran Rektör Çiftçi, uluslararası görünürlükte Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ikinci olduklarının, son iki yıldır AB ülkelerinde staj yapma imkânı elde eden öğrencilerin bu ülkelerden iş teklifleri aldığının altını çizdi. Devamında ise Erasmus programı kapsamında sağlanan maddi imkânlarla birlikte AB tecrübesinin ve dil yeterliliği kazanmanın önemine değindi.

“Tanınırlık ve Tercih Edilebilirlik Açısından İyi Bir Noktadayız”

ÇAKÜ’nün Türkiye’deki üniversiteler arasındaki konumuna da dikkat çeken Rektör Çiftçi, 208 üniversite arasında değişik parametrelerde yapılan sıralamalarda daima ilk % 50’de yer aldıklarını, bazı alanlarda ise sayılı üniversiteler arasında bulunduklarını belirtti. Devamında ise bitki bilimi alanında 11., farmakoloji ve toksikoloji alanlarında 22., matematik alanında 35., enerji alanında ise 5. sırada olduklarını aktardı. Times Higher Education (THE) verilerine göre devlet üniversiteleri arasında 28. olma başarısı gösterdiklerine işaret eden Rektör Çiftçi, URAP verilerinde ise Tıp Fakültesi olmayan üniversiteler içinde 12 parametre üzerinden 31. sırada olduklarını ifade etti. Bundan dolayı tanınırlık ve tercih edilebilirlik açısından iyi bir konumda bulunduklarını belirten Rektör Çiftçi, atama ve yükseltme kriterlerinde akademisyenlerin alanıyla ilgili etkinlik şartını koyan tek üniversite olduklarını söyleyerek bunun da tecrübenin sahaya aktarılması hususunda önemli olduğunu vurguladı.

Rektör Çiftçi; “Akreditasyon süreçlerimiz devam ediyor. Önümüzdeki yıl 10 bölümümüzün akredite olmasını ümit ediyoruz. Akredite edilen bölümlerimiz Türkiye Yeterlilik Çerçevesi logosunu almış olacaktır. TYÇ logosunu alan üniversite bölümlerinden mezun olan öğrenciler, diplomalarının tanınırlığı sayesinde dünyanın birçok yerinde istihdam olanağı elde edecektir.” diyerek sürecin devamında tüm bölümlerin akredite olmasını hedeflediklerini söyledi.

“Daha Çevreci Bir Toplum ve Çevre Bilinci Yüksek Nesiller Oluşturma Gayretindeyiz”

Kampüsün daha iyi ve daha sağlıklı bir hâle gelmesi için birçok projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Rektör Çiftçi; dumansız kampüs, yeşil kampüs, sıfır atık gibi uygulamaların Uluyazı’ya değer katacağına işaret etti. Coğrafi koşullar nedeniyle yeşil kampüs projesinde yeterli seviyede olunmasa bile bununla ilgili ciddi atılımlar yapıldığını aktaran Rektör Çiftçi, 50.000 m2’lik bir alana ÇAKÜ Millet Bahçesi yaptıklarını, bu hizmetin de Çankırı halkına açık olacağını belirtti. Sıfır Atık belgesi almak için de müracaatta bulunduklarının haberini veren Rektör Çiftçi, daha çevreci bir toplum ve çevre bilinci yüksek nesiller oluşturma adına değerli işlere imza attıklarını hatırlattı.

“Çankırı’ya Dair Çalışmaların Yer Aldığı ‘Çankırı Kaynakçası’nı Yayımladık”

Rektör Çiftçi, ÇAKÜ olarak “Üniversite, şehir için ne yapmış?” sorusuna cevap aradıklarını ve bu konuda bir proje başlatarak Çankırı’yla ilgili tüm çalışmaları derleyip bir araya getirdiklerini ifade etti. Devamında üniversitenin 2007’de kurulmasına rağmen binin üzerinde bilimsel çalışmaya imza attığını aktaran Rektör Çiftçi, “Çankırı Kaynakçası" kitabında tuz, turizm, iktisat, kültür, sanat vd. pek çok alanda bilgiye rastlanabileceğini söyledi. Sözlerini; “Ülkemize, Çankırı’ya, üniversiteye ve ülkenin geleceğine yapılan her türlü katkının çok önemli, çok kutsal bir vazife olduğunu düşünmekteyim.” şeklinde sonlandıran Rektör Çiftçi, istişare toplantısına katılan başta İl Millî Eğitim Müdürü Muammer Öztürk olmak üzere okul müdürlerine ve öğretmenlere teşekkür etti.

İl Millî Eğitim Müdürü Muammer Öztürk ise başta Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi ve üniversite yönetimine teşekkür ederek üniversiteyle etkileşimlerinin arttığını, ÇAKÜ’lü akademisyenlerin yıl içinde okullarda çok sayıda faydalı programlar yaptıklarını söyledi. 2023-2024 eğitim öğretim dönemi boyunca Millî Eğitim düzeyindeki öğrencilerin ÇAKÜ’ye geldiklerini, üniversite ortamına şahit olduklarını, kütüphane ve laboratuvar gibi imkânlardan faydalandıklarını aktaran Sn. Öztürk, okul müdürleri ve öğretmenler adına teşekkür etti.

Devamında Çankırı’da ikamet eden gençlerin ÇAKÜ’nün niteliğiyle ön plana çıkan bölümlerini tercih etmelerinin hem kendileri hem de aileleri için daha olumlu sonuçlar doğuracağını vurgulayarak gelişim süreçleri açısından onlar için daha avantajlı olacağını ifade etti. İl Millî Eğitim Müdürü Öztürk, ÇAKÜ ile İl Millî Eğitim Müdürlüğü arasındaki istişare toplantılarının sürekli hâle gelmesiyle daha güzel işlere imza atılacağına inandığını söyleyerek tekrar ÇAKÜ Yönetimine ve toplantıya katılan eğitim mensuplarına teşekkür etti.

 Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi  Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi  Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi  Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi  Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi  Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi  Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi  Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi  Rektör Çiftçi, Çankırı Eğitim Camiasıyla Bir Araya Geldi
Sonraki Haber

ÜLKE TURİZMİNE HİZMET MİSYONUYLA ÇAKÜ TURİZM FAKÜLTESİ KURULDU

Önceki Haber

ÇAKÜ Kûfi Tarzı ve Hat Sanatı Mirasımız Modern Tasarım ile Günümüze Taşınıyor