ÇANKIRI KARATEKİN
ÜNİVERSİTESİ
REKTÖRÜMÜZ Prof. Dr. Harun Çiftçi, “Rektör-Öğrenci Buluşmaları”nın üçüncüsünde Fen, Mühendislik ve Orman Fakültesi öğrencileriyle Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda bir araya geldi.
Program Rektör Çiftçi’nin akademide yükselen kalite anlayışının ve etkileşimli yönetim yaklaşımının yansıması olan bu buluşmaların önemini vurgulayan konuşması ile başladı. Bu toplantıların bir yandan üniversitede yürütülen çalışmalar hakkında öğrencilere bilgi akışı sağladığını yanı sıra öğrencilerin de talep ve önerilerini almaya vesile olduğunu belirtti.
“Lisans Sürecinizde Muhakkak Bir Proje Çalışmasına Dahil Olun”
Rektör Çiftçi “Bugün üçüncüsünü düzenlediğimiz Rektör-Öğrenci buluşmasında Fen, Mühendislik ve Orman Fakültesi öğrencilerimizle bir araya geldik. Diğer buluşmalarımızda da ifade ettiğim bir hususun altını çizmek istiyorum. Lisans sürecini sadece eğitim alacağınız bir dönem olarak düşünmeyin. Bu süreç içerisinde yapacağınız her çalışma gelecek hayatınızı ciddi manada etkileyecektir. Bu bağlamda özellikle akademik alanda ilerlemek isteyen gençlerimizin bilimsel literatürü takip etmelerini, proje çalışmalarına dahil olmasını istiyoruz. Özellikle son 2 yıldır üniversitemiz TÜBİTAK projelerinde çok güzel bir trend yakaladı. Buradaki tüm arkadaşlarımızın hocalarıyla birlikte bu dönem de tekrar bir proje önerisi vermelerini istiyorum. İkinci sınıftan itibaren tüm öğrencilerimizin proje önerisine katılacağı bir program bu. Bu programların ileriki süreçlerde özellikle mezun olduğunuzda CV’lerinizde güzide bir yeri olacağını yaşayarak görecekseniz.” dedi.
“Literatüre Ciddi Katkıları Olan Hocalardan Eğitim Almak Ayrıcalıktır”
“Üniversitemizin uluslararası yayın üretiminde fen, mühendislik ve orman fakültesindeki hocalarımız özel bir konumda bulunmaktadır. Özellikle geçen yıl dünya genelinde veri tabanları atıf indekslerine göre üniversitemiz enerji alanında Türkiye yedincisi, ekolojik yaşam birimleri alanında 17. matematik alanında 21. oldu. Bilim dünyasında literatüre çok ciddi manada katkı yapan bu hocalarımızdan eğitim almak siz öğrencilerimiz için de önemli bir ayrıcalıktır. Eskiden dünyada ilk binde üniversitemiz yoktu ama şu an Türkiye`de ilk binde yaklaşık olarak altmışa yetmişe yakın üniversitemiz bulunmakta. Artık bilimsel manada kendimize olan özgüvenimiz daha da artmış durumdadır. Özellikle yayın endeksi ve atıf endeksli çalışmalara baktığımızda dünyada ilk yirmilerde zaten yer aldığımız için ilk onlara girmenin şu an mücadelesini veriyoruz.”
“Zanaatkârlıktaki usta-çırak ilişkisinin karşılığı akademide Hoca-öğrenci ilişkisidir.”
Akademik alanda başarıyı sağlayacak en önemli faktörün hoca-öğrenci ilişkisi olduğuna dikkat çeken Rektör Çiftçi şunları söyledi: “Şimdi bu salondaki siz gençlere bakınca üniversite yıllarıma şöyle bir dönüyorum ve bazı şeyleri gözden geçiriyorum. Özellikle o dönemde mesleki uygulamaların mesleki İngilizce dersinin, stajların ve hocalarımızla birlikte yaptığımız ödevlerin apayrı bir yeri olduğunu görüyorum. Bu yönüyle akademideki hoca öğrenci ilişkisini zanaatteki usta çırak ilişkisine benzetiyorum. Akademik üretimin de tıpkı zanaat gibi, yaparak öğrenilen bir şey olduğunu ve en iyi eserlerin en iyi ustalardan feyz alınarak, hocaların izinden gidilerek verileceğine inanıyorum. Bu dönemlerinizi en iyi şekilde değerlendirmenizin yolu hocalarınızla iletişiminizi en üst seviyede tutmaktan, sürekli soru sormaktan geçiyor.”
“Öğrenci Toplulukları toplumsal sorunlara duyarlılığın ilk basamağıdır.”
Öğrenci topluluklarının önemine değinen Rektör Çiftçi: “Öğrenci topluluklarımızın sayısına ve yaptıkları çalışmalara baktığımızda, öğrencilerimizin toplumsal sorunlara duyarlılığının yüksekliğini ve sosyal sorumluluk almadaki iştiyakını görüyoruz. Bu sene de sizlerden her bir topluluğumuzun iki etkinlik yapmasını bekliyoruz. Bu topluluklara üye olmak ve program önerileri sunmanızı önemsiyoruz. Toplumumuzu ilgilendiren her meselede etkinlik yapmanız için gerekli alt yapımız var. Bu bağlamda Rektörlüğümüze bağlı Sağlık Kültür, Spor Daire Başkanlığımızın bu konudaki gayretini takdire şayan bir şekilde izliyoruz.” Dedi.
Rektör Çiftçi’nin üniversitedeki çalışmalar hakkında bilgi verdiği ve yürütülen projelere katılım noktasında öğrencileri teşvik ettiği program öğrencilerin sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.
“REKTÖR-ÖĞRENCİ BULUŞMALARI”NIN DÖRDÜNCÜSÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ÇAKÜ’DE REKTÖR ÖĞRENCİ BULUŞMALARI DEVAM EDİYOR