Ana Sayfa >Hakkımızda >Tarihçe

ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin kökleri, “Adı kendinden büyük şehir” Çankırı’da 788 Yıl önce (1235-2023) filizlenen Darüşşifa’ya dayanmaktadır. Anadolu Selçuklu Valisi Atabey Cemaleddin Ferruh tarafından Çankırı’da inşa edilen Darüşşifa, şehrin ilk yükseköğretim kurumudur ve günümüz eğitim-araştırma hastanelerinin temelini oluşturmaktadır.

Atabey Cemaleddin Ferruh, Darüşşifa’ya ilave olarak 1243 yılında Darülhadisi inşa etmiştir. Hadis alanında öğretim yapan bu yüksek öğretim kurumu, Anadolu’da kurulan ilk Darülhadistir. Bünyesine 1400’lü yıllarda Mevlevihane eklenmiştir. Cumhuriyetin ilk yıllarında yıpranıp yıkılan mekanlar, 2018 yılında aslına uygun restore edilerek modern bir üniversite hayali kuran şehrin ve o şehri fetheden komutanın adını alan üniversiteye, Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir. Cumhuriyet döneminde Çankırı’da ilk yüksek öğretim kurumu olarak Eğitim Enstitüsü 1975 yılında kurulmuş; Meslek Yüksek Okulu ise 1976 yılında kurularak Ankara Üniversitesi’ne bağlanmıştır.

Üniversite hayalini gerçekleştirme noktasında oldukça kararlı olan Emir Karatekin’in şehri, 1995 yılında Üniversite Vakfını kurmuş ve mücadelesini teşkilatlandırarak yürütmüştür. 2006 yılında Gazi Üniversitesi çatısı altında İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi kurulmuştur.

2007 yılında ise özlenen üniversite müjdesi, dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından Çankırılılara ilan edilmiştir.

2014 yılında büyük bölümü Uluyazı Kampüsüne taşınan Çankırı Karatekin Üniversitesi, aradan geçen sürede büyümüş, gelişmiş, Türkiye’de ve dünyada bilinen, güvenilen, beğenilen ve tercih edilen bir yükseköğretim kurumu olmuştur.

Çankırı Karatekin Üniversitesi, 4500 öğrenciyle çıktığı yolculuğuna, bugün itibariyle 21000 öğrenciyle devam etmektedir. Binlerce yabancı uyruklu öğrenciyle uluslararasılaşma yolunda da büyük adımlar atılmıştır. Erasmus Hareketlilikleri, sosyal ve kültürel aktiviteleriyle, milli ve manevi hissiyatlarla hep ön saflarda yerini almıştır.

10 Fakülte, 7 Meslek Yüksekokulu, 6 Enstitü, 14 uygulama ve Araştırma Merkeziyle Ilgaz Dağı’nın eteklerinde ilmin zirvesi olma yolunda emin adımlarla koşmaya devam etmektedir.

İstiklalden İstikbale Sevgi ve Hoşgörü ile…

REKTÖRLERİMİZ

ATAMA TARİHİ