ÇANKIRI KARATEKİN
ÜNİVERSİTESİ
Üniversitemizde Erasmus Birim Koordinatörleri koordinasyon ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, Erasmus+ projeleri, personel ders verme ve eğitim alma hareketliliği ve öğrenci staj ve öğrenim programları hakkında bilgilendirme yapılarak koordinasyon çalışmaları üzerinde duruldu. Koordinasyon toplantısına başta Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi olmak üzere, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hüseyin Odabaş ve Erasmus+ birim koordinatörleri katıldı.
Rektör Çiftçi, toplantıda yaptığı konuşmada Erasmus+ projelerindeki başarının üniversitenin uluslararası alandaki tanınırlığını arttırmada önemli bir rol oynadığını belirtti. Özellikle merkezî bütçeden projeler yapma hedeflerine dikkat çeken Rektör Çiftçi, Ulusal Ajans ile yapılan görüşmeler doğrultusunda bu tür projelerden sağlanacak desteklerin üniversitenin performansını ve ülke genelindeki projelerin başarısını yükselteceğini ifade etti. Devamında ise bu projelerin sadece üniversitenin değil aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ndeki etkinliğini arttıracağını ve projelere yapılan katkının ülkemiz için bir başarı göstergesi olacağını belirtti.
Rektörümüz, Çankırı Karatekin Üniversitesinin Times Higher Education sıralamasında Türkiye’de 9.cu, devlet üniversiteleri arasında ise 2.ci sırada yer aldığı bilgisini de paylaştı. Rektör Çiftçi, bu başarının sürdürülebilirliğini sağlamak ve çeşitlendirmek için merkezî bütçeli projelere daha fazla katılım sağlanması gerektiğini vurguladı. Üniversitenin personel hareketliliği konusundaki performansına da değinen Rektör Çiftçi, 2023 yılında yaklaşık 200 öğretim elemanının Erasmus+ kapsamında eğitim almak veya ders vermek amacıyla yurtdışına gönderildiğini vurguladı ve bu hareketliliğin 2024 yılında artarak devam etmesini temenni ettiklerini dile getirdi.
Rektör Çiftçi ayrıca öğrenci hareketliliğini teşvik etmek amacıyla Dil Eğitim Merkezi tarafından açılan yabancı dil kurslarının önemine değindi. Bu kursların Erasmus+ programına katılmak isteyen öğrencilere temel düzeyde dil eğitimi sağlamasının yanı sıra öğrencilerin yurt dışında karşılaşabilecekleri sorunlara yönelik hazırlık programları düzenlendiğini belirtti. Devamında, bu programların öğrencilerin yurtdışındaki uyum sürecini kolaylaştırdığını ve özgüven kazanmalarına katkıda bulunduğunu ifade etti.
Toplantıda ayrıca akreditasyon çalışmaları da ele alındı. Rektör Çiftçi, 2024 yılına kadar onaylanan program akreditasyonlarının arttırılması hedefiyle hareket ettiklerini söyledi. ÇAKÜ’nün yıl sonuna kadar 10 programı, gelecek yıl ise en az 25 programı akredite etmeyi amaçladığını da sözlerine ekledi. Rektör Çiftçi, bilhassa sağlık alanındaki programların akredite edilmesine önem verdiklerini belirterek bu sayede öğrencilerin Avrupa Birliği içerisinde daha geçerli yetkinliklere sahip olacağını ve Erasmus+ hareketliliğinde de bu yeterliliklerin avantaj sağlayacağını vurguladı. Akredite edilen programların diplomasında Meslekî Yeterlilik Kurumu tarafından verilen TYÇ logosunun yer alacağının, bu logonun öğrencilerin Avrupa`daki tanınırlığını arttıracağının altını çizdi.
Rektör Çiftçi, Erasmus+ projelerinde geniş çaplı iş birliğine gitme hedeflerini de paylaştı. Bu kapsamda Bulgaristan ile ortak projeler geliştirme noktasında çalışmalar yürüttüklerini ve YÖK Başkanlığına sunulan projelerin ilgiyle karşılandığını ifade etti. Bu projelerin Bulgaristan ile başlatılarak Avrupa Birliği süreçlerinde daha aktif bir rol almayı planladıklarını belirtti. Rektör Çiftçi, Avrupa Üniversiteler Birliğine üye olmalarının, üniversiteye yeni fırsatlar sunduğunu ve Erasmus+ hareketliliği kapsamında uluslararası iş birliklerini arttırma yolunda değerli bir adım olduğunu kaydetti.
Rektör Çiftçi, toplantının sonunda üniversite adına yürütülen projeler ve yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade ederek Erasmus birim koordinatörlerinin önerilerini dinledi. 2025 Proje döneminde hareketlilik projelerinin yanında stratejik ortaklıklar, kapasite geliştirme, sınır ötesi işbirlikleri, Jean Monnet, merkezi projelerden en az birer projeden hibe almayı hedeflediklerini ifade eden Rektör Çiftçi, Erasmus+ Projeleri konusunda yılsonuna kadar tematik toplantılarla devam edileceğini belirtti. Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunularak bu çalışmaların uluslararası alanda daha güçlü bir Çankırı Karatekin Üniversitesi profili oluşturacağı dile getirildi. Rektör Çiftçi; “Her birimin bu süreçlere katkısı bizim için çok değerlidir. Birlikte başardığımız her iş bize güç katıyor” diyerek sözlerini noktaladı.
ÇAKÜ’den Fransa Lyon Türk Konsolosluğuna ve Maarif Vakfına ziyaret
Üniversitemizde İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Eylemleri Toplantısı Gerçekleştirildi