ÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASI

Ana Sayfa >Haberler >ÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASI
13Oca

REKTÖRÜMÜZ Prof. Dr. Harun Çiftçi, Anadolu irfanının bugünlere kadar ulaşmasında önemli bir kültür taşıyıcısı olan, yakılan her ocağında gençlere ticaret ahlâkını, millî duruşu ve saygılı birer birey olmayı öğreten Yâran meclislerimizden “Çankırı Oğuz Boyları Yâran Meclisi"ni, Uluyazı Yemekhanemizin Yaren Salonunda ve Selçuklu Otağımızda ağırladı.

Rektör Çiftçi Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak Yaran kültürüne verdikleri öneme vurgu yaparak başladığı konuşmasında “Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında hayati öneme sahip Ahilik kültürü ve Yâranlık kültürünün Çankırı’mızda dimdik bir şekilde yaşadığını görmekten oldukça mutluyuz. Bu konudaki gayretleriyle maruf Yâran Meclisi üyelerimize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Sizler bu kültürün ritüellerine sahip çıkarak, bu ruhu geleceğe taşımada önemli bir misyon yükleniyorsunuz. Böylesi güzide bir toplulukla bir arada olmaktan, siz değerli konuklarımızı Üniversitemizde ağırlamaktan kıvanç duyuyoruz.” dedi.

 

“Yâran Kültürümüzü Ders Müfredatımıza Aldık”

Rektör Çifti konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaran kültürünün yaşadığı bir kentte bulunmayı Üniversitemiz için önemli bir imkan olarak görüyoruz. Göreve başladıktan sonra birçok platformda şunu ifade etmiştim: Şanslıyız çünkü Çankırı’daki sosyal paydaşlarımız derdimizi derdi gören gönülleri yürekleri her daim açık ahilik ve yaran kültürünün varisleriler. Bizler de akademi olarak sizlerin bu yüce gönüllülüğüne layık olmak, birlikte güzel işler başarabilmek için üstümüzde bir mesuliyet hissediyoruz. Öncelikle bildiğiniz üzere Üniversitemizde Yâran Kültürünü Uygulama ve Araştırma Merkezimiz var ve burada birçok etkinlik yapılmakta.  Bu alanda özellikle sizlerin etkinliklerine de mümkün olduğu kadar eşlik etmekteyiz. Böylesi manevi ve kültürel hazinenin olduğu bir ortamda 20 bin öğrencisi olan Üniversitemizde 16 binin üzerinde Çankırılı olmayan öğrencimiz mevcut. Dolayısıyla buradaki kültürü hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada anlatmak ve aktarmak için büyük bir potansiyele sahibiz. Uluslararasılaşması güçlü genç bir üniversite olmanın dinamizmi ile bilincimizi birleştirerek ‘Ahîlik ve Yâran Kültürü’ dersini açtık. Böylece Yâran kültürümüzü, ders müfredatına alarak önemli adım atmış ve hayırlı bir besmele çekmiş olduk. 15’inci yılını geride bırakan Üniversitemizin kentle bütünleşmesi, Çankırı’mızla birlikte güçlenerek büyümesi için hep birlikte çalışmaya devam edeceğimize duyduğum inanç tamdır. Ben katılımınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, yoğunluktan unuttuğumuz hadiselerde hatırlatıcı olmanızı talep ediyor, hayırlı her işte birlikte yol yürümek için gönlümüzün ve kapımızın daima açık olduğunu ifade etmek istiyorum.”

Recep Deneci: “Yaran Kültürümüzün Ders Olarak Okutulması Hayalimizdi”

Dernek Başkanı Recep Deneci yaptığı konuşmada, Rektörümüz Prof. Dr. Harun Çiftçi’ye teşekkür ederek şunları söyledi: “Sayın Rektörüme, bizleri misafir ettikleri için teşekkür ediyorum. Bugün bir kez daha şunu gördük ki, bizlere hem gönlünüzde hem de sofranızda yer ayırmışsınız. Bunun şerefi ve onuru içerisindeyiz, Allah razı olsun. Bir gönle girmek bir sofrayı paylaşmak herkese nasip olmaz Elhamdülillah Rabbim bizleri kardeş kılmış. Bu akşam hocamın konuşmasında Yâran kültürünün ve Ahîlik kültürünün ders olarak verilmeye başlandığını öğrendim ve büyük bir mutluluk duydum. İnanın 2003 yılından beri Yâran Meclisi içerisinde yer alan bir kardeşiniz olarak bu hayali daima taşıyordum. Bu konuyu önceki süreçlerde Milli eğitim Müdürümüzle de görüşmüştüm. Çünkü Yâran kültürünün liselerde seçmeli ders olarak yer almasını arzu ediyorduk. Bugün bu hayalimizin bir ileri aşamada Üniversitemizde gerçekleştiğini görmek nasip oldu, gurur duydum. Buna katkı sağlayan Sayın Rektörüme, siz Daire Başkanlarımıza, sayın hocalarımıza çok teşekkür ediyorum. Sizler Üniversitede çaba sarf ederken bizler de Yâranlar olarak Türk örf, adet ve geleneklerimizi gelecek nesillerimize bozulmadan aktarmak için başağalarımızla, Yâran ağalarımızla dernek çatısı altında toplanarak çalışıyoruz. İnşallah bu kültürümüz bozulmadan yaşayacaktır. Üniversitemizin bu kültüre verdiği destek için Yâran ağalarım adına tekrar çok teşekkür ediyorum.”

Daha sonra söz alan Büyük Başağa Ali Deneci de  şunları söyledi: “Gelin tanış olalım, sevelim, sevilelim; bu dünya kimseye kalmaz. Bizi ağırladığınız için şahsım ve ekibim adına sizlere teşekkür ediyorum; sağ olun, var olun. Allah hepinizden razı olsun. Birlikte rahmet vardır her zaman. Rabbim birlik beraberliğimizi daim etsin inşallah.”Deneci, bu sözlerinin ardından tek tek ekibini tanıttı ve Yâran ekibinden olan imam dua etti.

Uluyazı Yemekhanesi Yâren Salonundaki yemeğin ardından Selçuklu Otağı’na geçilerek Yâran oyunları ve müziği icra edildi, bazı orta oyunları oynandı.

Rektörümüz Üniversitemiz tarafından hazırlanan "Âhîlik ve Yâran Kültürü" kitabını, "Çankırı Oğuz Boyları Yâran Meclisi" başağlarına hediye etti. Üniversitemizin ilerleyen dönemlerde Yâran kültürü üzerine yapacağı benzer akademik çalışmalarda kendilerinin fikir ve önerilerini de almayı önemsediklerini ifade etti.

ÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASIÇAKÜ’DE YÂRAN MECLİSİ BULUŞMASI
Sonraki Haber

Orta Karadeniz Kariyer Fuarı (OKAF’24) “Yetenek Her Yerde” Temasıyla Açıldı

Önceki Haber

Filistin sorunu, sosyolojik ve tarihsel yönlerden değerlendirildi