Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.

Ana Sayfa >Haberler >Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.
05Oca
2023

Bilindiği üzere dilin oluşumu ve edinimi, yabancı dilde kaygı, yabancı dilde motivasyon konuları günümüzde pek çok araştırmacının çalışma konusu olmuş ve konu ile ilgili pek çok teori geliştirilmiştir.

Konunun önemi doğrultusunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Ortak Dersler Koordinatörlüğü 2022-2023 öğretim yılında müfredatına “Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon” seçmeli dersini dahil etti. ÇAKÜ Ortak Dersler Koordinatörlüğü konunun daha iyi anlaşılabilmesi için bu defa da “Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon” paneli düzenledi.

Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen panele ÇAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, ÇAKÜ Ortak Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol, akademisyenler, ulusal ve uluslararası öğrenciler katıldı.

Panelin açılışında konuşan ÇAKÜ Ortak Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol, “Dil, insanlar ve toplumlar arasında iletişimi sağlayan çok önemli bir araçtır. Yaşadığımız gezegen, çeşitli insan gruplarına bir alan oluşturmaktadır. Birbirlerinden ayrı yaşayan ve ayrı dilleri konuşan bu gruplar zamanla göç, ticaret, turizm gibi etkiler ile birbirlerinin dillerini konuşmaya başlamış ve Ural-Altay, Hint-Avrupa, Çin-Tibet, Afro-Asyatik gibi farklı dil aileleri oluşmuştur. Yeni bir dil öğrenmek, o topluma ait kültürü ve edebiyatı öğrenmek demektir. Yeni, alternatif, ikinci ve hatta üçüncü dil öğrenerek iş dünyasında fark yaratabilir, kariyer yolunda öne geçebilirsiniz.” ifadeleriyle konuşmasına başladı.

Dünyada en çok konuşulan diller hakkında bilgi veren Ataol, ilk sırada 1.452 milyon ile İngilizcenin yer aldığını vurguladı.

“Dünyada en çok konuşulan diller sıralamasında 20. sırada yer alan Türkçe yaklaşık 200 milyon kişi tarafından konuşulmaktadır. Türk dillerinin en çok konuşulan lehçesi Türkiye Türkçesi olup bu lehçeyi Azeri Türkçesi, Özbek Türkçesi, Uygur Türkçesi, Kazak Türkçesi, Türkmen Türkçesi ve Tatar Türkçesi takip etmektedir.” Sözleriyle konuşmasına devam eden Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol,  Türkçenin Unesco’ya ait dil sıralamasında 20. olarak yer almasının sebebinin ise Türkiye Türkçesinin konuşucu sayısı ile değerlendirilmiş olmasından kaynaklandığını söyledi.

Son yıllarda Türkiye’ye gelen uluslararası öğrenci sayısında büyük artış olduğunun altını çizen Ataol, “Bu öğrencilerin çoğu İran, Irak, Azerbaycan, Somali, Cibuti, İspanya, Yemen, Rusya, Malezya, Suriye, Türkmenistan, Amerika, Norveç, Mısır, Libya, Kore, Kazakistan, Hollanda, Filistin, Fas, Cezayir, Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda, Arnavutluk, Afganistan, Almanya, İsviçre, İsveç, İsrail, Özbekistan, Çin, Yunanistan, Ukrayna, Gürcistan ve Belçika gibi ülkelerden gelmektedir.” dedi.

 Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol konuşmasını şu sözlerle tamamladı.

“Çankırı Karatekin Üniversitesi ise bugün 19000’in üzerinde öğrenci sayısına sahip büyümekte olan üniversite olmakla beraber 3000’in üzerinde uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Çankırı Karatekin Üniversitesi kendi bünyesinde bulundurduğu Türkçe öğretim merkezleriyle artarak ve gelişerek bu eğitimlere devam etmektedir.  Öğrencilerimizin öğrenim süreçlerinde yaşadığı ikinci/alternatif/yabancı dile has zorlukların ve önyargıların oluşturduğu kaygılar dil öğrenicilerinin başarıya ulaşmalarını geciktirmektedir. Bu noktada dillerin kendine has motive kaynaklarını öğrenmek, bireysel özelliklerden hareketle iç motivasyon geliştirmek kaygıları ideal düzeye indirerek öğrenme süreçlerinin istenen verime ulaşmasına katkı sağlayacaktır. Kaygıyı en ideal düzeye indirip motivasyonu artırarak Çankırı Karatekin Üniversitesi Ortak Dersler Koordinatörlüğünde gerek açılan dersler ile gerekse de konferanslarla öğrencilerimizi nitelikli, aranan ve talep edilen öğrenci profili olma yolunda destekleyerek bilinç düzeyi yüksek, pek çok alternatif dil bilen mezunlar yapabilmek için çalışmalara devam edeceğiz.”

Açılış konuşmasının ardından Moderatörlüğünü ÇAKÜ Ortak Dersler Koordinatörü Prof. Dr. Çiğdem Yüksektepe Ataol’un yaptığı panelde, Mustafa Alan (Tür Dili), Ayşe İrem Kütükoğlu (İngiliz Dili), Ebru Yemişenözü (Alman Dili), Can Kaygın (Fars Dili) ve Hüseyin Ölmez (Arap Dili)’ in konuşmacı olarak yer aldığı “Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon” paneli gerçekleştirildi.

Soru- cevap bölümü ile sona eren panelde ayrıca panelistlere ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi adına “Teşekkür Belgesi” verildi.

Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.Yabancı Dil Öğreniminde Kaygı ve Motivasyon Paneli Gerçekleştirildi.
Sonraki Haber

Rektör Çiftçi’den Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Ziyaretinde, Daimi Tekâmül Vurgusu

Önceki Haber

ÇAKÜ Öğrencileri Kampüsü Kuş Evleri ile Donattı